Україна і світ

головні новини за 4 червня 2024 року

Росія вчергове обстріляла Дніпро, Криворіжжя та Херсонщину.

Своєю чергою Верховна Рада ухвалила закон про англійську мову.

Що відбулося в Україні та світі за добу 4 червня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Вибухи у Дніпрі 4 червня

Зранку 4 червня у Дніпрі пролунали вибухи. Як згодом стало відомо, через атаку РФ дістали поранення орієнтовно вісім осіб.

Вибухи у Дніпрі 4 червня прогриміли один за одним о п’ятій ранку.

Майже одночасно з цим Повітряні сили ЗСУ попередили про загрозу застосування ворогом балістичного озброєння.

Пізніше в ранковому зведенні командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук уточнив, що російські окупанти атакували регіон із Криму двома крилатими ракетами Іскандер-К.

Обидва боєприпаси збили зенітні ракетні підрозділи. Однак уламки знищених ракет пошкодили цивільну інфраструктуру, спалахнули пожежі. Відомо про пошкодження півтора десятка автівок.

У 16 багатоповерхівках та 31 приватному будинку вибило близько 550 вікон, у лікарні та поліклініці – до 70.

Пацієнти, які перебувають на стаціонарному лікуванні, вціліли завдяки тому, що їх перевели до укриттів, розповіла кореспондентці Вікна-новини Софії Богуцькій лікарка одного із медичних закладів Дніпра Тетяна.

Крім того, під удар потрапив навчальний заклад.

– Школа №6 пережила Другу світову війну, а 4 червня 2024 року знову оговтується від ворожих обстрілів. Через уламки збитих ракет у закладі вибито 85 вікон та впало 250 кв. м стелі, – повідомили кореспондентці Вікна-новини Софії Богуцькій у департаменті гуманітарної політики Дніпровської міської ради.

Атака по Криворіжжю

Вибухи в Криворізькому районі 4 червня стали наслідком чергової атаки РФ на Дніпропетровську область.

Ракетним ударом пошкоджено приватний будинок – унаслідок влучання зазнав руйнувань дах та фасад. Постраждав 69-річний чоловік.

Лікарі оцінюють його стан як середньої важкості. Чоловік продовжить лікування амбулаторно.

Крім того, район ще й зазнав дронової атаки. Оборонці неба ворожий безпілотник приземлили.

Обстріл Херсона

Вдень 4 червня у Херсоні пролунали потужні вибухи.

За інформацією Херсонської ОВА, кілька годин тому під обстріл потрапили житлові будинки у Корабельному районі.

За даними ОВА, снарядами побило дахи, вікна, балкони. Однак інформація про потерпілих не надходила.

Ставка верховного головнокомандувача

Після повернення до Києва президент України Володимир Зеленський провів Ставку верховного головнокомандувача, щоб отримати всю інформацію про зміни на полі бою.

За словами Володимира Зеленського, він заслухав доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського про ситуацію на основних напрямках.

Глава держави ознайомився з доповідями міністра оборони Рустема Умєрова, міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, які стосуються боротьби з російськими Орланами, Ланцетами та іншими дронами, а також розвитку власних технологій БпЛА та РЕБ.

– Ми також визначили пріоритетні напрямки для розміщення очікуваних систем ППО, – наголосив президент України.

Начальник Генерального штабу ЗСУ Анатолій Баргилевич доповів про стан підготовки, комплектування озброєнням, особовим складом бригад і резервів.

Водночас очільники Харківської, Сумської та Чернігівської військових адміністрацій відзвітували про подальше зведення фортифікацій, захист важливих об’єктів, зокрема, генерації, а також про поточний стан забезпечення людей електроенергією.

Санкції Канади проти оточення Януковича

Канада запровадила економічні санкції проти низки українських політиків і посадовців часів експрезидента Віктора Януковича. Зокрема, обмеження запроваджені проти експрем’єр-міністра Миколи Азарова та ексочільника МОН Дмитра Табачника.

Уряд Канади вважає, що “ситуація в Україні є серйозним порушенням міжнародного миру та безпеки, що призвело до серйозної міжнародної кризи”.

Тому країна запровадила санкції щодо низки колишніх соратників Януковича.

Хто потрапив під санкції Канади – читайте в матеріалі.

Закон про англійську мову

У вівторок, 4 червня, депутати Верховної Ради проголосували за закон №9432 Про застосування англійської мови в Україні. Як повідомляє нардеп Ярослав Железняк, його підтримали 236 народних обранців.

– Була дискусія по правці №336 (внесена за день до ухвалення закону), яка передбачає бюджетну підтримку для кінотеатрів за демонстрування англомовних фільмів. Вона була підтримана, – написав Железняк.

Що відомо про закон №9432 та хто буде зобов’язаний знати англійську мову – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Відстрочка від мобілізації: Кабмін продовжив термін

Уряд на засіданні 4 червня продовжив ще на два місяці строки дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, надану рішеннями Міністерства економіки.

Кабмін сьогодні вніс відповідні зміни до постанови від 7 травня 2024 року №516 Про продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, якою раніше така відстрочка продовжувалася на один місяць.

За словами Мельниченка, змінами передбачено продовження термінів дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним відповідними рішеннями Міністерства економіки, що не закінчилися на день ухвалення постанови, автоматично на три місяці, замість одного місяця, як було передбачено раніше.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-04 21:44:04