Україна і світ

головні новини за 29 травня 2024 року

Фото: Факти ICTV

У Харкові завершили пошукові роботи після ударів авіабомбами по будівельному гіпермаркету. Криміналісти змогли ідентифікувати всіх 19 загиблих.

Швеція оголосила про найбільший пакет військової допомоги Україні на 13 млрд крон (близько $1,23 млрд).

Все більше країн знімають обмеження на удари по території РФ зброєю, наданою Силам оборони України.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 29 травня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Завершення пошукових робіт у Харкові

У Харкові завершено пошукові роботи у будівельному гіпермаркеті після російських авіаударів вдень 25 травня. Поліція ідентифікувала всі 19 тіл загиблих унаслідок атаки КАБами, повідомили в МВС України.

Загиблих за допомогою спецтехніки цілодобово шукали серед попелу та ідентифіковували за допомогою ДНК-лабораторії. Загалом криміналісти провели понад 100 досліджень.

Фото: ДСНС

За інформацією МВС, до поліції звернулися 16 родичів зниклих безвісти, які надали біологічні зразки для експертиз. Для пошуку залучили кінологів – службовий пес виявив одне тіло та один фрагмент.

Внаслідок ударів по будівельному гіпермаркету в Харкові загинули 19 людей, серед яких 12 чоловіків та семеро жінок. Серед жертв – 17-річний хлопець та 12-річна дівчинка. Ще 54 людини дістали поранення.

Продовження терміну оновлення даних у ТЦК

Верховна Рада зареєструвала законопроєкт для продовження терміну оновлення даних для військовозобов’язаних до 150 днів у ТЦК і СП.

Член Комітету з питань національної безпеки Федір Веніславський вважає, що зараз рано оцінювати недостатність 60 днів для уточнення облікових даних.

На його думку, складно сказати, чи вистачить передбаченого терміну оновлення даних, тому що минув лише тиждень після набуття нового закону про мобілізацію в Україні.

Найбільший пакет військової допомоги від Швеції

Швеція виділяє Україні новий пакет військової допомоги на 13 млрд шведських крон (близько $1,23 млрд), який стане найбільшим після повномасштабного вторгнення Росії.

За даними шведського уряду, пакет допомоги включає літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890, вдосконалену ракету середньої дальності повітря-повітря (RB 99-AMRAAM) для використання на літаках і в наземних системах ППО.

Фото: Збройні сили Швеції

У пакет допомоги увійде весь парк бронетранспортерів Pbv 302, який Швеція надасть для створення нових бригад української армії. До комплекту увійдуть ракети Jaktrobot Rb 99, артилерійські боєприпаси та ресурси для обслуговування раніше переданої техніки.

Пакет включатиме додаткові артилерійські снаряди калібру 155 мм, які дадуть можливість підвищити здатність України боротися з російськими підрозділами в глибині поля бою.

Масштабна система катування в’язнів у колоніях

В Україні викрили масштабну систему катування в’язнів у тюрмах у низці регіонів. За інформацією Державного бюро розслідувань, повідомлено про підозри чотирьом службовим особам держустанови Божковська виправна колонія (№16) у Полтавській області.

У ДБР зазначили, що жертвами злочинців були майже всі, хто потрапляв до колонії. Новоприбулих в’язнів били, поки не ламали волю й примушували беззаперечно виконувати будь-які вказівки.

Після прибуття до колонії кожен засуджений проходив жорстку процедуру приймання, під час якої їх змушували прибирати підлогу.

Якщо в’язні відмовлялися, тоді проти них застосовували тортури, били руками, ногами, гумовими кийками, палицями по тілу, викручували руки.

Зняття обмежень на удари по території РФ

Ще одна країна дозволила бити по території РФ зброєю, яку надала Україні, повідомили в Міністерстві закордонних справ Канади.

Очільниця МЗС Канади Мелані Жолі зазначила, що держава не має умов про постачання зброї до України.

Серед країн, які вже зняли обмеження на удари по РФ, є Канада, США, Нідерланди, Велика Британія, Бельгія, Швеція, Франція, Польща, Чехія, Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва, Німеччина та Італія.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-29 21:30:32