Україна і світ

Глави МЗС Євросоюзу погодили тренувальну місію для військових ЗСУ – ЗМІ

У понеділок, 17 жовтня, міністри закордонних справ країн Євросоюзу погодили рішення про створення спеціальної тренувальної місії для українських військових.

Про це поінформував журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк. За його словами, йдеться про навчання до 15 тис. військових.

– Міністри закордонних справ Євросоюзу затвердили військову навчальну місію для України. Тренування мають пройти до 15 тис. солдатів на території ЄС, – зазначив він.

За даними Йозвяка, така місія повинна розпочати роботу в середині листопада.

Як інформує Euronews, тренування відбуватимуться на території різних держав-членів ЄС протягом наступних двох років.

З ідеєю створення військової місії для України виступив голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель. Він назвав цей план “радикально новим і дуже суттєвим”.

Кілька країн Євросоюзу вже проводять навчання для українських військових на двосторонній основі. Йдеться про освоєння нових зразків західного озброєння, яке отримує Україна.

Водночас тренувальна місія ЄС розширить масштаби навчання за рахунок чіткої командної структури. Вона здійснюватиме координацію потреб та можливостей між Києвом та країнами Євросоюзу, а також з іншими партнерами та союзниками, які вже проводять навчання українських військ (Канада, Велика Британія та США).

– Очевидно, що коли армії Європейського Союзу об’єднають усі свої можливості, вони зможуть зробити набагато більше, ніж кожна окремо, – наголосив Боррель перед сьогоднішньою зустріччю міністрів.

Під час зустрічі в Люксембурзі голови МЗС країн Євросоюзу мали погодити, які держави нададуть персонал, інструкторів та тренувальні модулі для українських військових. Деталі щодо цього поки не озвучувалися.

Відомо, що Польща та Німеччина вже висунули свої пропозиції щодо розміщення командних центрів та проведення навчання. Очікується, що Франція також приєднається до ініціативи.

В ЄС не виключають, що загальна кількість військових, які проходитимуть тренування, може зрости.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Очікується, що тренувальна місія коштуватиме до €100 млн протягом двох років.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-17 16:58:02