Суспільне мовлення

Фото тижня The Guardian: обстріл Харкова і танець Романа Олексіва, який торік отримав опіки через удар РФ по Вінниці

Видання The Guardian опублікувало 20 найяскравіших, на думку редакції, фотографій тижня. Знімки зібрані з усього світу, два з них — про події в Україні.

Медіа 8 грудня розмістило матеріал із двадцяткою обраних світлин.

Крім України, у цих 20 фото висвітлені війна між Ізраїлем і ХАМАСом, повені в Ченнаї (Індія), біженці в Індонезії, мігранти з Мексики до США, акція зоозахисників у Барселоні, циркові тренування для дітей в Ефіопії і танцювальні репетиції дітей Кенії, а також святкові заходи Англії.

На одній з них — наслідки ракетного удару Росії по місту Харків 8 грудня. Знімок зробив В’ячеслав Мадієвський для інформагентства Reuters. На фото люди оглядають пошкодження біля свого житлового будинку після обстрілу. На передньому плані — перевернутий вибуховою хвилею мікроавтобус.

На іншій світлині, яку обрало цього тижня The Guardian, — маленький львів’янин Роман Олексів, який отримав опіки 45% тіла внаслідок удару РФ по Вінниці влітку 2022 року. Тоді загинула його мама. Хлопець переніс рік пересадки шкіри та понад 30 операцій. Лікарі не були впевнені, чи доживе він до транспортування за кордон на лікування, чи буде ходити.

На знімку, що увійшов у топ-20, Рома і його партнерка виступають на змаганнях із бальних танців. Його обличчя покриває протиопікова маска. Фото для Reuters зробив Роман Балюк.

Зараз Рома та його тато розповідають у світі про війну в Україні, свою історію та можливість відновлення після важкого поранення. Зокрема, 7 грудня Олексів зустрівся з італійськими дітьми і представниками еліти. Під час поїздки в Італію Роман відкрив баскетбольний матч місцевих дитячих команд. Про це йдеться на його сторінці у Facebook.

“Роман звернувся до дітей, розказав свою історію, попросив розказувати більше про Україну і своїм прикладом показав, що ми далі боремось і як і вся Україна та її жителі — йдемо до перемоги”, — пише його батько.

Що відомо про Романа Олексіва

Вранці 14 липня 7-річний Роман разом із мамою Галиною очікували на прийом у лікаря в клініці “Нейромед”, що розташована у Вінниці. О 10:40 війська РФ здійснили ракетний удар по центру міста. 29-річна жінка загинула на місці. Хлопчик отримав важкі опіки — 45% поверхні тіла. На спині — найважчого, четвертого ступеня.

За життя дитини боролись вінницькі та львівські лікарі. Коли стан Романа вдалося стабілізувати, його доправили у лікарню в Німеччині.

У Німеччині Ромчика оперували тричі на тиждень: видаляли нежиттєздатні тканини, уламки скла і мʼяз на нозі, замінили барабанну перетинку, провели численні трансплантації шкіри. У Дрездені він вперше після поранення розплющив очі та зробив перші кроки.

У вересні хлопчик з батьком повернулися до Львова. У опіковому відділенні Роман проходить реабілітацію.

У листопаді він брав участь у змаганнях із бальних танців The Legend of Golden Lviv. Пізніше він зустрівся з Папою Римським Франциском.

Раніше Суспільне Культура збирало історії українських військовослужбовців, які відновлюються, стають обличчями брендів та долучаються до мистецьких ініціатив

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України