Україна і світ

Фантастично смачно і дієтично: меню на Новий рік 2025


Дієта і піст – не привід відмовлятися від смачної та корисної їжі під час зимових свят. Подолати новорічний марафон допоможе легке дієтичне меню. Воно не зашкодить здоров’ю і водночас не зіпсує настрій.

Факти підібрали найкращі рецепти.

Зелений салат з авокадо і огірком

Фото: Unsplash

Легкий салат чудово підходить до святкової вечері всім, хто дотримується дієти і здорового харчування. Що може бути краще за дієтичне меню на новорічний стіл 2025?

Інгредієнти на дві порції

  • листя салату – до смаку
  • авокадо – 2 шт.
  • огірки – 2 шт.
  • маслини – 1 банка
  • оливкова олія – до смаку
  • пучок кропу – до смаку
  • сіль – до смаку

Приготування

  1. Рвемо листя салату та викладаємо в миску.
  2. Чистимо огірок й авокадо від шкірок і нарізаємо на тонкі смужки. Додаємо до салату і перемішуємо.
  3. Викладаємо в миску маслини.
  4. Готуємо заправку: олію змішуємо з сіллю і кропом та заправляємо сумішшю салат з авокадо і огірком.

Гуакамоле з овочами

Фото: Unsplash

Простий рецепт дієтичної страви на Новий рік 2025. Смачний дип можна подавати як самостійну закуску або ж до овочів.

Інгредієнти на дві порції

  • 3 стиглих авокадо
  • 5 гілочок свіжої кінзи
  • 2 зубчики часнику
  • 1 великий помідор
  • 3 ст. л. лимонного соку
  • половинка ріпчастої цибулини
  • сіль – до смаку

Приготування

  1. Почищені та помиті зубчики часнику пропускаємо крізь прес, солимо й перемішуємо виделкою, щоб смак розкрився.
  2. Розрізаємо авокадо навпіл. Прибираємо кісточку, м’якоть розминаємо до однорідного стану й одразу додаємо сік лимона, тоді гуакамоле не потемнішає.
  3. Нарізаємо дрібними кубиками помідор і цибулю. Додаємо овочі до авокадо та перемішуємо.
  4. Подаємо як самостійну закуску або з кукурудзяними чипсами.

Запечені овочі

Фото: Unsplash

Овочі, запечені у духовці   ідеальний варіант дієтичного меню на новорічний стіл. Овочі – cмачна, корисна та легка страва на Новий рік 2025.

Інгредієнти на дві порції

  • зелена стручкова квасоля – 300 г
  • 2 цибулини
  • 2 баклажани
  • 2 червоних перці
  • 2 кабачки
  • 5-7 помідорів-чері
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • 2 ст. л. соєвого соусу
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • суміш прованських трав, сіль, чорний мелений перець – до смаку

Приготування

  1. Миємо всі овочі та нарізаємо так, як нам до вподоби.
  2. Викладаємо овочі у форму для запікання, застелену спеціальним пергаментом.
  3. Готуємо соус. Для цього треба змішати соєвий соус, лимонний сік, оливкову олію, трави і сіль.
  4. Поливаємо овочі й залишаємо на 10 хвилин, щоб вони набрали смаку.
  5. Перемішуємо овочі та запікаємо в духовці за температури 180°С протягом 20-30 хвилин.

Подавайте овочі з улюбленим соусом.

Креветки з часником у соєвому соусі

Фото: Unsplash

Проста, смачна, легка дієтична страва на Новий рік 2025. Жодних складнощів навіть для кулінарів-початківців, адже морепродукти дуже швидко готуються – не більш ніж 3-5 хвилин.

Інгредієнти на дві порції

  • королівські креветки – 500 г
  • соєвий соус – 3-5 ст.л.
  • олія – 3 ст. л.
  • вершкове масло – 20 г
  • часник – 1-2 зубчики
  • перець, пряності, зелень – до смаку

Приготування

  1. Підготуйте всі компоненти. Креветки нехай розморожуються за кімнатної температури.
  2. Розморожені морепродукти очищуємо від панцирів, видаляємо голови, якщо є, промиваємо й обсушуємо паперовими рушниками.
  3. Очищуємо зубчики часнику та подрібнюємо на тертушці або за допомогою преса.
  4. Розігріваємо пательню з олією та викладаємо морепродукти. Креветки-напівфабрикати тримаємо на сильному вогні приблизно 30 сек. Якщо використовуєте свіжі креветки сірого кольору, тримайте на вогні 2-3 хвилини, доки вони не набудуть рожевого кольору.
  5. Додаємо вершкове масло та подрібнений часник. Перемішуємо та залишаємо ще на одну хвилину.
  6. Додаємо соєвий соус, помішуючи, готуємо страву на середньому вогні близько двох хвилин.
  7. Коли частина соусу випарується, можна знімати страву з вогню.
  8. Прикрашаємо страву свіжою зеленню та скибочками лимону.

Чіа пудинг із манго

Фото: Unsplash

Легкий чіа пудинг із фруктами та горішками – надзвичайно поживний і вишуканий десерт, який прикрасить новорічний стіл і збереже вашу стрункість. Чудова альтернатива замість торта на Новий рік 2025.

Інгредієнти на 5-6 порцій

  • 1 бляшанка кокосового молока (400 мл)
  • 60 г насіння чіа
  • 1 ч. л. ванільного екстракту
  • 1-2 ст. л. меду
  • 400 г пюре манго
  • 250 г манго
  • кеш’ю, фісташки, кокосова стружка – до смаку

Приготування

  1. Наливаємо кокосове молоко в глибоку миску. Додаємо насіння чіа і добре розмішуємо за допомогою виделки.
  2. Додаємо екстракт ванілі та мед, перемішуємо та залишаємо на 10 хвилин.
  3. Знову ретельно перемішуємо, накриваємо кришкою чи харчовою плівкою й охолоджуємо пудинг протягом декількох годин.
  4. Перекладаємо частину пудингу у склянку чи герметичну тару, в якій подаватиметься десерт.
  5. Заливаємо манговим пюре, додаємо половинки свіжого манго та улюблені горіхи. Зверху можна ще посипати кокосовою стружкою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Сподіваємося, таке дієтичне меню не тільки задовольнить гостей на Новий рік, а й додасть енергії. Смачного!

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-21 18:11:00