Україна і світ

Експерти пояснили, чому денний сон такий важливий для бадьорості та настрою


Авторитетні експерти розповіли, чому денний сон – це простий спосіб підвищити ефективність і пояснили, як правильно подрімати.

Професор Корнельського університету, який 48 років присвятив вивченню сну, Джеймс Маас і дослідниця сну з Каліфорнійського університету в Ірвайні Сара Меднік стверджують, що денний сон має тривати менше 30 хвилин.

– Це простий і корисний спосіб швидко підвищити нашу концентрацію, продуктивність, креативність і настрій. Це рояль-флеш, – каже Джеймс Маас.

Денний сон і циркадний ритм

Маас, автор книги “Сон заради успіху! Все, що ви маєте знати про сон, але надто втомилися, щоб запитати”, зазначив, що майже кожна людина відчуває післяобіднє затишшя у своїй енергії. Це пов’язано з циркадним ритмом організму, який включає два періоди сонливості кожні 24 години, один раз вночі і ще раз між 14.00 і 16.00 годинами.

Зараз дивляться

Протягом ночі люди проходять через кілька 90-хвилинних циклів сну, розподілених на п’ять стадій, від легкого до сну з найглибшою стадією. Денний сон слідує тому ж циклу, тому Маас не рекомендує годинний сон.

– Пробудження від такого глибокого сну може зайняти до години, щоб повернутися в нормальний стан і подолати те, що називається інерцією сну, – зазначає професор.

Краще, ніж кофеїн

За словами Сари Меднік, коротші періоди сну включають тільки другу стадію сну, яка особливо корисна для концентрації уваги та пам’яті.

– Це наче ви на деякий час перейшли в режим зниженого енергоспоживання і дали своєму організму відновитися, – каже Медник, авторка книжки “Подрімайте! Змініть своє життя”.

Її дослідження показало, що денний сон працює краще, ніж кофеїн і плацебо, для поліпшення когнітивних функцій. Фактично, ця денна чашка кави, яка є не менш ефективною.

Як правильно подрімати

Експерти радять, знайти тихе, темне і прохолодне місце і встановити таймер на 15 або 20 хвилин. Це буде гарною відправною точкою, поки ви не побачите, як адаптується ваше тіло.

Медник зазначила, що навіть якщо ви відчуваєте, що не спали, ви все одно отримуєте користь.

За словами експертів, короткі періоди сну не заважають нічному сну, якщо тільки вони не надто пізні. Намагайтеся спати протягом 6 або 7 годин і засинати в один і той самий час щодня.

Єдині, кому слід уникати денного сну, це ті, у кого проблеми зі сном вночі. Люди похилого віку особливо мають бути пильними, оскільки вони схильні занадто довго спати вдень.

Корисний не для всіх

Дослідження Медник також показали, що денний сон корисний не для всіх. Близько половини людей, яких вона протестувала, не отримали від нього жодної користі.

– Я б сказала тим людям, які насправді не люблять спати вдень: прислухайтеся до свого тіла, – зазначила науковиця.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-25 09:13:00