Україна і світ

Дослідники трофеїв розповіли, як росія модернізувала далекобійні ракети

На сьогодні рф має майже 900 високоточних далекобійних ракет різних типів

Українські дослідники трофеїв пояснюють тенденцію до збереження великої кількості високоточних далекобійних ракет (близько 900 штук) у росіян тим, що ворожа військова індустрія не лише змогла продовжити їх випуск, але й модернізувала їхнє начиння.

До таких висновків прийшли фахівці Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки (ЦДТПОВТ) Генерального штабу Збройних Сил України.

Деталі російських розробок в ексклюзивному коментарі кореспонденту АрміяInform розповів офіційний представник Центру капітан Андрій Рудик.

photo 2024 01 30 12 21 18
Андрій Рудик, офіційний представник ЦДТПОВТ ГШ ЗСУ, капітан. Фото: АрміяInform

«З аналізу решток російських ракет, які від початку року дослідили експерти нашого Центру, можна зробити висновок, що російська індустрія вбивств не стоїть на місці. Зокрема ворог продовжує курс на вдосконалення стратегічних крилатих ракет Х-101. Наприклад, звичним елементом у даному озброєнні стали блоки постановки перешкод Л-504», — зазначив він.

Довідково: Функція блоків постановки пасивних перешкод Л-504 полягає у створені «хмари» з дипольних відбивачів, після вистрілювання спеціальних елементів, що має ускладнити процес наведення засобів ППО на ракету.

photo 2024 01 30 12 21 18 2
Блок постановки перешкод Л-504 з російської крилатої ракети Х-101. Фото: АрміяInform

Блоки Л-504 є універсальними та взаємозамінними компонентами. Цей пристрій може оснащуватися тепловими пастками і використовуватися на вертольотах чи літаках, для відведення від них удару ракет.

Фахівці ЦДТПОВТ зробили висновок, що у своїх реактивних снарядах виробники російських ракет намагаються замінювати центральні процесори та ПЛІС-матриці в бортовому комп’ютері ВСС 1-05 та електронно-обчислювальній машині БАГЕТ 62-04.

«У той же час, на думку військових дослідників, зміни в таких компонентах крилатих ракет, як контролери та флеш-пам’ять, практично відсутні», — констатував капітан Андрій Рудик.

photo 2024 01 30 12 21 20 2
Електронно-обчислювальна машина БАГЕТ 62-04 з російської крилатої ракети. Фото: Олег Дерепа

Довідково: Х-101  — російська стратегічна крилата ракета класу «повітря — земля» з використанням технологій зниження радіолокаційної помітності. Розроблена в рф конструкторським бюро «Радуга» (1995-2013).

Використовує комбіновану систему наведення: інерційна система з оптико-електронною корекцією; на кінцевій ділянці використовується головка самонаведення.

Може отримувати комплексну інформацію і за маршрутом, і за координатами цілі. На відміну від ракет попереднього покоління є принципова можливість зміни цілі, коли ракета вже летить.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше АрміяInform повідомляла, що 23 січня оборонці українського неба знищили дві крилаті ракети Х-101. Одну ракету було збито з ПЗРК «Перун», а іншу — з великокаліберного кулемета «Браунінг».

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-02-03 19:25:22

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин