Україна і світ

Допомога США на $6 млрд для України опинилась під загрозою – AP

Фото: Getty Images

Фінансування для України від США в розмірі майже 6 млрд доларів може зникнути, якщо Конгрес не вживе заходів для продовження повноважень Пентагону щодо виправлення зброї до Києва.

Про це повідомляє агентство AP News з посиланням на американських чиновників.

Так, адміністрація Білого дому звернулася до Конгресу з проханням включити повноваження на фінансування в будь-яку резолюцію, яку законодавцям вдасться ухвалити до кінця фінансового року 30 вересня. Це забезпечить фінансування уряду і запобіжить зупинці роботи. Офіційні особи сподіваються на продовження повноважень ще на один рік.

При цьому Міністерство оборони США розглядає інші варіанти, якщо вищевказані зусилля не увінчаються успіхом.

Відомо, що термін дії президентських повноважень на вилучення (PDA, що дає змогу президенту США вилучати зброю, боєприпаси та матеріальні засоби з військових запасів і надавати їх іншим країнам без схвалення Конгресу) на суму близько 5,8 млрд доларів спливає.

У рамках Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI) є більш як 4 млрд доларів, термін дії яких спливе 30 вересня 2025 року. Ці гроші використовуються для оплати контрактів на озброєння.

Генерал Чарльз Браун, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, заявив, що кошти з PDA і USAI можуть бути важливі для України, яка готується до зимових боїв.

– Однією з галузей, над якою ми могли б попрацювати разом із ними… є протиповітряна оборона і здатність захистити їхню критично важливу інфраструктуру. Для України дуже важливо захищати свою національну інфраструктуру, а також готувати оборонні споруди до зими, щоб уповільнити будь-яке російське просування в зимові місяці, – сказав Браун.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нездатність конгресменів ухвалити рішення про фінансування PDA може знову призвести до серйозної проблеми із забезпеченням української армії.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 11:38:59