Україна і світ

Дев’ятий Рамштайн може відбутися перед річницею вторгнення РФ в Україну – посол США в НАТО

Уже цього тижня, 20 січня, відбудеться восьма зустріч Контактної групи з питань оборони України, яку ще називають форматом Рамштайн. А дев’яту зустріч США планують організувати в лютому, перед річницею повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну.

Про це розповіла посол США в НАТО Джуліана Сміт. Вона нагадала, що організацією переговорів у форматі Рамштайн займається очільник Пентагону Ллойд Остін.

У них зазвичай беруть участь понад 50 країн світу, які “віддані підтримці України”, і це не лише союзники по НАТО.

– Наступна, восьма така зустріч відбудеться 20 січня. І ми вважаємо, що буде ще одна в лютому, коли ми якраз наближатимемося до річниці війни Росії в Україні, – наголосила Сміт в інтерв’ю ТСН.ua.

Вона уточнила, що країни-учасниці Рамштайну орієнтуються на поточні потреби Збройних сил України, які озвучують українське військове командування та Міністерство оборони.

– Вони обговорюють це, намагаються визначити дуже стислі терміни, коли союзники можуть активізуватися і задовольнити ці потреби. І часто наприкінці зустрічі ми можемо зробити великі оголошення щодо нової допомоги, яка буде надана, – пояснила Джуліана Сміт.

Водночас вона не стала уточнювати, чи отримає Україна винищувачі, ракети великої дальності та танки за підсумками Рамштайну-8.

Вона нагадала, що партнери України вже переходять до іншої категорії військової допомоги. Наприклад, Франція вирішила надати Україні “легкі” танки. Водночас США та Німеччина надають БМП Bradley та Marder.

Посол США запевнила, що союзники по НАТО єдині в підтримці України і хочуть, щоб наша держава перемагала на полі бою.

– Наш фокус – це впевненість, що ЗСУ можуть продовжувати досягати успіхів на полі бою. І це означає, що де б росіяни не вирішили вступити (у бойові дії, – Ред.), ми зосереджені на тому, що робить Україна і як Україна може захистити свою територію та свій суверенітет, – заявила Сміт.

Вона відзначила вправність, мужність та інноваційність ЗСУ на фронті. Джуліана Сміт уточнила, що українські воїни здатні опановувати нові види озброєння в режимі реального часу та ефективно використовувати їх на полі бою.

Вона висловила впевненість, що за умови подальшої трансатлантичної підтримки партнерів ЗСУ й надалі переважатимуть на полі бою та зрештою переможуть.

Як відомо, 20 січня на авіабазі Рамштайн у Німеччині відбудеться чергове, восьме засідання Контактної групи з оборони України. Традиційно обговорюватиметься надання Києву військової допомоги.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: ТСН.ua

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-16 15:46:07