Україна і світ

День теплого Олекси 2024: що можна і не можна робити

День святого Олексія в Україні святкують 17 березня за новим церковним календарем, а також 30 березня за старим стилем. У народі вважають, що в цей день приходить справжнє тепло, тому свято також називають Днем теплого Олекси.

Преподобний Олексій жив у IV-V столітті в Римі та ріс у заможній родині. В юнацькі роки хлопець одружився, але залишив дружину, зрікся всіх привілеїв та вирішив присвятити себе Богу. Саме тому церква щороку шанує пам’ять преподобного Олексія, який зрікся свого багатства заради служіння Богу.

Факти ICTV дізнавалися, що можна і не можна робити на День теплого Олекси 2024.

Зараз дивляться

День святого Олексія 2024: що потрібно робити

У цей день люди намагаються вирішити усі справи вранці. А ввечері потрібно збиратися усією родиною за столом, проводжати зиму та вшановувати пам’ять преподобного Олексія.

Зазвичай 30 березня видається теплим днем, тому наші предки готувалися до початку городного сезону:

  • виносили картоплю на вулицю, щоб загартувати її;
  • ремонтували інвентар;
  • пасічники виносили вулики та замовляли бджіл;
  • збирати березовий сік та березові бруньки;
  • полювали та плели риболовні сітки тощо.

А молоді дівчата на теплого Олекси йшли закликати весну. Для цього брали полотно та пиріг, виходили в поле, кланялися на всі боки, а потім промовляли: Ось тобі, весно-мати, нова обновка! Полотно та пиріг потрібно були залишити в полі.

У храмах обовʼязково моляться преподобному Олексію, аби у цьому році був вдалий врожай. Для цього потрібно прочитати особливу молитву:

О, великий Христовий угоднику, святий чоловіче Божий Олексію, що душею на небесах біля Престолу Господнього перебуваєш, а на землі, даною тобі Богом благодаттю, різні чудеса здійснюєш! Зглянься милостиво на людей, які біля ікони твоєї з сокрушенням сердець моляться і просять у тебе допомоги та заступництва.

Простягни молитовно до Господа Бога чесні руки твої і виблагай нам у Нього прощення гріхів наших вільних і невільних: тим, що від хвороб страждають, — зцілення; тим, що спокуси терплять, — заступництво; тим, що у скорботі перебувають, — заспокоєння; тим, що бідують, — швидку допомогу; а всім, що шанують тебе — мирний та християнський кінець життя і добру відповідь на Страшному Суді Христовому.

О, угоднику Божий, не посором надії нашої, яку на тебе після Бога та Владики покладаємо, але будь нашим помічником і покровителем для спасіння. Щоб твоїми молитвами, отримавши благодать та милість від Господа, ми прославляли чоловіколюбність Отця і Сина, і Святого Духа, в Тройці славимого і поклоняємого Бога, і твоє святе заступництво, нині, і повсякчас, і на віки віків.
Амінь.

Що не можна робити в День теплого Олекси 2024

У день вшанування пам’яті преподобного Олексія церква забороняє:

  • планувати далеку подорож;
  • вишивати, шити, плести, в’язати;
  • давати в борг (особливо, якщо ви жінка з дітьми);
  • займатися важкою фізичною працею;
  • їсти непісні страви;
  • прати;
  • сваритися та лихословити.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-30 08:19:01

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин