Україна і світ

Чорба: рецепт турецького супу з сочевиці


У світі кулінарії деякі страви втілили в собі не лише смак та аромат, але й багатовікову історію та культурну спадщину. Однією з таких неперевершених перших страв є рецепт чорби.

Історія чорби сягає глибоко в минуле. Назва має перське коріння і походить від турецького слова Çorba (шурпа).

У Туреччині існує понад 300 видів різних супів, які у цій країні люблять та поважають. Супи у Туреччині споживають на обід, вечерю, сніданок, а навіть вночі. Чорба вважається одним з десяти найпопулярніших турецьких супів.

Як приготувати цей сочевичний суп? Рецептів приготування чорби в турецькій кухні безліч. Ми ж пропонуємо простий класичний варіант.

Овочі до чорби додають свіжими і в ні в якому разі не обсмаженими. Це ключова особливість чорби (мерджимек чорбасы), яка відрізняє їх від українських перших страв, які часто готуються з підсмажкою.

Приготування турецької чорби за цим рецептом не займе багато часу, а неперевершений смак та аромат сподобається усім, без виключення.

Чорба: рецепт приготування

Готуючи чорбу не шкодуйте спецій. Тільки так смак та аромат страви розкриється повністю.

Інгредієнти:

  • червона або жовта сочевиця – 1 склянка
  • булгур – 0,5 склянки
  • бульйон мясний або курячий – 2 л
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • морква – 1 шт.
  • помідори – 2 шт.
  • томатний соус – 2 ст. л.
  • вершкове масло – для смаження
  • набір спецій: сіль, червоний та чорний мелений перець, паприка, чебрець, зіра – до смаку
  • зелень та сік лимона для подачі – до смаку
  1. У каструлю вливаємо бульйон і доводимо його до кипіння.
  2. Червону або жовту сочевицю та булгур промиваємо. У бульйон всипаємо булгур і сочевицю, готуємо 15 хвилин.
  3. Потім додаємо нарізану кубиками цибулю та натерту або нарізану кубиками моркву. Готуємо ще 20 хвилин і додаємо нарізані помідори. Варимо ще 10 хвилин.
  4. У пательні розігріваємо вершкове масло. Додаємо усі спеції й томатну пасту і, на повільному вогні, тушкуємо 2 хвилини.
  5. Перекладаємо томатну пасту зі спеціями в каструлю, перемішуємо і варимо разом 5 хвилин.
  6. Чорба готова. Її можна відразу подавати до столу або перебити блендером. Перед подачею посипаємо дрібно нарізаною зеленню і трішки поливаємо соком лимона. Смачного!

Чудовий варіант сучасного рецепта чорби – додавання невеличких мясних фрикадельок. І без того смачний та поживний суп вийде ще апетитнішим.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-15 20:58:00