Україна і світ

Чому вибухає консервація – найпоширеніші проблеми

Влітку настає сезон консервацій. Що не дивно, адже кому не хочеться зберегти смак сезонних овочів і фруктів на холодну пору?

Однак дуже прикро, коли всі зусилля витрачаються марно і банки з консерваціями вибухають ще до того, як прийде час їх їсти. Є кілька причин, чому ваші консервації вибухають.

Недостатньо якісна обробка банок і кришечок

Саме стерилізація вбиває бактерії, котрі призводять до псування заготовок. На недобре вимитому посуді ці бактерії продовжують жити і, як наслідок, спричиняють “вибухання” вашої консервації.

Закриваючи консервацію, зверніть увагу на якість банки – якщо вона має хоч найменшу тріщину, посуд краще викинути. Через таку маленьку щілинку в консервацію потраплятиме повітря, що погано впливатиме на зберігання вашої закрутки.

Недостатня чистота продуктів

Перед тим, як переходити до власне консервування, переконайтесь, що ви добре вимили всі продукти, які використовуватимете. Оскільки недостатня чистота продуктів також може стати однією з причин вибухання консервації.

Добре вимийте як основні овочі чи фрукти, так і всю зелень. Зелень також варто облити кип’ятком, а великі овочі та фрукти занурити в киплячу воду, щоб позбутися всіх повітряних бульбашок.

Неякісна термічна обробка

Термічна обробка потребує доволі багато часу, та нехтувати нею не варто. Переконайтеся, що ви не скоротили час стерилізації готових консервацій, адже це допоможе запобігти вибуханню консервацій.

Зазвичай, щоб позбутися всіх бактерій, необхідно протримати банки з закрутками в духовці чи на паровій лазні протягом 30 хвилин за температури +60°C.

Неправильне зберігання

Навіть якщо ви дотрималися всіх вище перерахованих правил, ваші заготовки все одно можуть вибухнути, якщо неправильно їх зберігати. Консервацію потрібно поставити в темному й прохолодному місці. Найоптимальніша температура – +10°C (за більш високої температури почнуть виділятися гази, що може призвести до псування й вибухання консервацій).

Спробуйте заготувати полуницю на зиму за нашими рецептами, дотримуючись цих порад.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-17 14:57:20