Україна і світ

Чому не всі засоби ППО можуть збити ракети X-22 та який тип ЗРК на це здатний

Під час чергового масованого ракетного обстрілу України наші сили ППО збили 65% ворожих ракет. Як пише видання Defense Express, це підняло хвилю питань щодо роботи протиповітряної оборони України.

Зазначається, що у залпах були й такі ракети, чиє перехоплення просто неможливе.

Видання Defense Express пояснило, які ракети рашистів та якими засобами ППО можливо знищувати.

Є різні типи цілей: аеродинамічні та балістичні. Аеродинамічні – це літаки, вертольоти, дрони та крилаті ракети. Балістичні – ракети, які летять за балістичною траєкторією.

Також є різниця між ураженням та знищенням цілі, яка полягає у тому, що під час ураження ціль отримала влучання, але не була знищена.

Українська ППО наразі спирається на радянські зразки, середній вік яких складає далеко понад 30 років.

Західні ЗРК, як NASAMS та IRSI-T вимірюються в одиницях. Однак поява декількох таких комплексів вже вплинула на посилення ППО України, підкреслюючи різницю між сучасними західними ЗРК та радянськими комплексами.

У командуванні Повітряних Сил України зазначали, що жоден з наявних у ЗСУ зенітних ракетних комплексів немає можливості знищувати балістичні цілі. Річ у тім, що для знищення балістичних ракет необхідно мати спеціальні ракети – кінетичні перехоплювачі.

— У випадку балістичної ракети її ураження уламками не призводить до її знищення у повітрі. Двигун в ній вже відпрацював, а система керування вже фактично не впливає на результат, тому що ця ракета вже падає на ціль. І робить це під кутом 80-90 градусів. Тобто просто працює гравітація, під силою якої балістична ракета вже падає, – пояснюють у Defense Express.

Саме тому потрібні кінетичні перехоплювачі систем протиракетної оборони, які врізаються у балістичну ракет на шалених зустрічних швидкостях, які вимірюються у декількох км/с. За рахунок енергії зіткнення знищують балістичну ракету, а головне – її бойову частину ще у повітрі.

Перехоплення балістичних ракет потребує й значно більшої швидкості реакції ЗРК – мінімізації часу на обрахування точки перехоплення, для чого необхідно ще й точно побудувати траєкторію польоту цілі, а також виключні можливості самої зенітної ракети.

Фото: Defense Express

Тобто такі комплекси, як NASAMS, IRIST-T, Бук, С-300П, С-125, Оса, Стріла-10, Тор та інші не можуть знищувати балістичні ракети й ракети, які летять за балістичною траєкторією. В теорії вони можуть їх, якщо пощастить, уразити, але це не гарантує їхнього знищення у повітрі.

Щодо ракети Х-22, то вона значно ближче до балістичної. Свій маршовий політ вона здійснює на висоті до 22,5 км на швидкості 3,5-4 Маха (до 4,9 тис. км/год). На відстані приблизно 60 км від району цілі вона переходить у піке з кутом до 60 градусів і у районі цілі її швидкість становить 2 Маха (2 500 км/год). І термінальну ділянку вона проходить менше ніж за одну хвилину.

Ураження двигуна цієї ракети уламками нічого не змінить. Ураження системи керування у випадку удару по місту – також, бо ціллю для цих ударів є просто саме місто. Збільшення похибки навіть на декілька кілометрів вагомої різниці не становить.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Defense Express 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-16 20:10:00