Україна і світ

Чим можна замінити соду в тісті та не тільки: варіанти на будь-який смак


Буває так, що готуєшся щось випекти, а сода закінчилася. Це може статися з кожним, але не варто хвилюватися.

Чим можна замінити соду – насправді є безліч альтернатив, які допоможуть випекти домашнє та смачненьке навіть без соди.

Ось кілька перевірених способів, як замінити соду у випічці та інших стравах.

Зараз дивляться

Чим можна замінити соду в тісті та не тільки

Заміна соди може змінити текстуру і смак, тому важливо експериментувати з кількістю та типом замінника залежно від вашого рецепта.

Розпушувач тіста

Найпопулярніший та найпростіший замінник соди – розпушувач тіста. Він вже містить у своєму складі соду харчову, лимонну кислоту та крохмаль. Завдяки такому складу, розпушувач чудово підходить для будь-якої випічки.

Чим замінити 1 чайну ложку соди

Якщо ваш рецепт вимагає 1 ч. л. соди, використовуйте 2 ч. л. розпушувача.

Харчовий амоній

Харчовий амоній – використовується частіше за все для приготування печива або хлібобулочних виробів, що випікаються за високої температури. Він надає випічці пухкості та легкості.

Самопіднімаюче борошно

Самопіднімаюче борошно – чули про таке? Це ще одна чудова альтернатива соді. Воно містить борошно, розпушувач та сіль у правильних пропорціях. Це борошно ідеальне для випічки, але не завжди підходить для початківців, оскільки вимагає точного дотримання рецептури.

Яєчний білок

Збитий до густої піни білок також може стати не поганою альтернативою соді у випічці. Додайте дрібку солі чи лимонної кислоти, збийте білок до пишної піни та обережно введіть його у тісто.

Це особливо підходить для легких і повітряних десертів, таких як безе чи бісквіт.

Дріжджі

Якщо у вас є дріжджі – сухі чи пресовані, вони також можуть замінити соду. Звісно, не у всіх рецептах випічки. Варто пам’ятати, що дріжджі додають особливий смак, і тісто потребує часу на підйом. Це чудовий вибір для приготування пирогів, млинців та іншої випічки з дріжджового тіста.

Мінеральна вода або кефір

Для тих, хто любить млинці, мінеральна вода з високим вмістом газу чи кефір може замінити соду. Мінеральна вода надає тісту легкість, а кефір забезпечує пористу структуру. Підігрітий кефір чи мінералка кімнатної температури забезпечать гарний результат.

Алкоголь

Саме так, алкоголь також може виконувати роль соди у тісті. Міцні напої, такі як ром, горілка чи коньяк, додають тісту пухкість і легкість.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Це чудовий вибір для солодких млинців або інших десертів. Вибирайте світле пиво чи лікери, якщо готуєте солодкі страви.

Чим можна замінити соду ми вже знаємо. Насправді випічка без соди може бути такою ж смачною, а іноді й кращою, ніж ви очікуєте.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-22 16:45:42