Україна і світ

Чим годують військових у польових умовах: які продукти використовують і які страви готують


Питання, чим і як годують наших захисників у польових умовах, хвилює і родичів військових, і волонтерів, та, зрештою, без перебільшення, всіх українців. Адже в кожній родині є  близькі чи просто знайомі, які зараз воюють на фронті і яким часто збирають посилки, в тому числі з продуктами харчування.

На прохання Фактів ICTV на всі запитання стосовно харчування військовослужбовців, надто ж тих, хто зараз знаходиться поблизу лінії фронту, відповідають фахівці Управління комунікацій КДШВ ЗС України.

Отож, чим годують військових, чи обходяться вони лише сухпайками, чи все ж їм перепадають і гарячі страви.

Як відбувається харчування особового складу в польових умовах

Харчування військовослужбовців у польових умовах організується у відповідності з чинними нормативно-правовими актами і з дотриманням санітарних норм і безпеки харчових продуктів.

Фахівці Управління комунікацій КДШВ ЗСУ роз’яснюють, що, в залежності від обстановки та завдань, які стоять перед особовим складом, харчування в польових умовах може бути організоване у трьох варіантах:

  • котлове;
  • самостійно-групове;
  • індивідуальне.

За наявністю сприятливих умов в кожному батальйоні (дивізіоні) розгортається польовий продовольчий пункт харчування, де використовують польові технічні засоби – обладнання, інвентар – для приготування їжі.

Штатні кухарі готуються гарячі страви згідно з меню-розкладкою.

Гарячу їжу видають три рази на день безпосередньо на продовольчому пункті або доставляють до місць перебування особового складу у термосах.

Це стосується першого варіанту – котлового.

При самостійно-груповому варіанті, коли особовий склад підрозділів розосереджений на віддалені, приготування гарячої їжі здійснюється призначеними позаштатними кухарями у кожній групі. Це відбувається в спеціально обладнаних місцях на побутових електричних чи газових плитах або примусах.

Індивідуальне харчування, у разі неможливості приготування гарячої їжі, організовується з використанням добових сухих пайків або харчових раціонів.

Відповідальність за організацію харчування всього особового складу військової частини покладається на начальника продовольчої служби, відповідний контроль – на начальника тилу та начальника логістики.

Які страви найчастіше готують у польових кухнях

Завдяки Каталогу продуктів харчування, який тепер у нас з’явився, стало можливим планувати урізноманітнення гарячих страв не тільки в стаціонарних, а й у польових умовах.

Асортимент Каталогу продуктів харчування дозволяє організовувати харчування як зі свіжих (заморожених), так і з консервованих продуктів, залежно від умов перебування військових та виконання завдань військовою частиною.

Найчастіше у польових кухнях готують: із перших страв – борщ, солянку, бограч, на друге пропонують різноманітні каші та овочі з м’ясом, або плов.

Як забезпечується безпека і якість продуктів у польових умовах

Перш за все, наголошують в Управлінні комунікацій КДШВ ЗСУ, безпека і якість продуктів у польових умовах забезпечується завдяки неухильному виконанню п’яти пунктів:

  • здійснення контролю за безпечністю і якістю харчових продуктів, які надходять для забезпечення особового складу;
  • приготування якісної та різноманітної їжі суворо за технологічною документацією;
  • обов’язкове виконання кулінарних правил під час обробки харчових продуктів і приготування їжі;
  • правильне зберігання виготовлених напівфабрикатів;
  • правильна експлуатація та вчасне обслуговування обладнання.

Які проблеми можуть виникнути під час приготування їжі в польових умовах і як їх вирішують

Командування військової частини постійно вживає заходів щодо виявлення ризиків та вчасного вирішення проблемних питань, які можуть виникнути під час приготування їжі в польових умовах.

Актуальним та найважливішим проблемним питанням сьогодні, в умовах повномасштабної російсько-української війни, є наявність у противника сучасних засобів розвідки та застосування високоточної зброї по всій території України.

Тож, щоб убезпечити наших військових під час приймання чи приготування їжі, використовуються маскувальні елементи, розосередження особового складу та суворе виконання заходів живучості.

Якщо ви хочете донатом підтримати українських десантників, навіть конкретний підрозділ, це зручніше і швидше зробити на всеукраїнській платформі Друзі ДШВ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Окрім разового донату, можна оформити і щомісячну підписку на автоматичні донати на будь-яку суму. Це теж можна зробити на сайті Друзі ДШВ.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-14 11:30:44