Україна і світ

Чи можна оформити опікунство без позбавлення батьківських прав: відповідь експерта

Згідно з законодавством України на кожного з батьків покладається відповідальність за навчання, виховання та розвиток дитини. Батько й мати зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечувати навчання, створювати належні умови для комфортного життя.

У деяких випадках суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх при цьому батьківських прав.

Коли це відбувається та чи можна оформити опікунство без позбавлення батьківських прав в Україні у 2024 році – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Коли можуть відібрати дитину без позбавлення батьківських прав

Юристи Безоплатної правничої допомоги розказали Фактам ICTV, що відповідно до частини першої та третьої статті 170 Сімейного кодексу України суд може ухвалити рішення про відібрання дитини в батьків або одного з них, не позбавляючи їх при цьому батьківських прав.

Це можливо у випадках:

  • батьки або один з них ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;
  • мати, батько жорстоко поводяться з дитиною;
  • батьки або один із них є хронічними алкоголіками або наркоманами;
  • батьки або один із них вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування, бродяжництва тощо.

Відібрати дитину без позбавлення батьківських прав можуть у випадках, якщо залишення дитини у батьків є небезпечним для її життя, здоров’я та морального виховання.

Юристи БПД зазначили, що до ухилення батьків від виконання своїх обов’язків відносяться ситуації, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання та підготовку до самостійного життя, зокрема:

  • не забезпечують дитині необхідне харчування, медичний догляд та лікування, що негативно впливає на її фізичний розвиток;
  • не створюють умов для отримання нею освіти;
  • не спілкуються з дитиною в необхідному обсязі, щоб забезпечувати її нормальне самоусвідомлення;
  • не виявляють інтересу до її внутрішнього світу;
  • не надають дитині доступу до культурних та духовних цінностей;
  • не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі.

Чи можна оформити опікунство без позбавлення батьківських прав 2024

Юристи зазначили, що в Україні у 2024 році можна оформити опікунство без позбавлення батьківських прав.

Для ухвалення рішення про негайне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють, служба у справах дітей разом з уповноваженим підрозділом органів Національної поліції, фахівцем із соціальної роботи, представниками закладу охорони здоров’я, після отримання повідомлення про безпосередню загрозу життю або здоров’ю дитини, повинна негайно провести оцінку рівня безпеки дитини. Також до проведення оцінки рівня безпеки дитини можуть бути додатково залучені представники інших органів державної влади та місцевого самоврядування, у межах своїх повноважень, — зазначили юристи БПД.

У разі підтвердження (виявлення), за результатами оцінки рівня безпеки дитини, фактів безпосередньої загрози її життю або здоров’ю, необхідно вжити невідкладних заходів.

Дитина має бути негайно направлена до закладу охорони здоров’я для обстеження стану її здоров’я, надання необхідної медичної допомоги в стаціонарних умовах та документування фактів жорстокого поводження з нею, або тимчасово влаштована до відповідного навчально-виховного закладу.

Після вжиття необхідних заходів для забезпечення безпеки дитини, служба у справах дітей подає у відповідний орган клопотання про невідкладне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють.

Після надходження клопотання уповноважена особа розглядає справу та приймає відповідне рішення. Відібрання дитини у батьків також може відбуватися за постановою прокурора.

Як можна оформити опіку, якщо батьки не позбавлені батьківських прав

Позовну заяву про відібрання дитини без позбавлення батьківських прав мають право подати до суду:

  1. один з батьків;
  2. опікун, піклувальник або особа, в сім’ї якої проживає дитина;
  3. орган опіки та піклування;
  4. прокурор;
  5. заклад охорони здоров’я;
  6. навчальний заклад.

Справи про відібрання дітей повинні розглядатися за участі органу опіки та піклування, згідно з частиною четвертою статті 19 Сімейного кодексу України.

Задовольняючи позов про відібрання дитини від батька (матері) без позбавлення їх батьківських прав, суд ухвалює рішення про стягнення з них аліментів на утримання дитини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-31 15:15:25