Україна і світ

Чи можна їсти борщ при цукровому діабеті – відповідь ендокринолога


Борщ є традиційною українською стравою, багатою на овочі та корисні речовини. Однак чи можна його їсти при цукровому діабеті? Адже у ньому є інгредієнти, які можуть підвищити цукор в крові. Про це Фактам ICTV розповідає лікарка-ендокринолог Діна Крилова.

Чи можна їсти борщ при цукровому діабеті

– Борщ при діабеті можна вживати, але з певними обмеженнями. Пацієнтам важливо контролювати кількість овочів з високим вмістом вуглеводів – картоплі, моркви та буряка, оскільки вони можуть підвищувати рівень цукру в крові, – пояснює лікарка.

Крім того, під час приготування борщу для підсилення смаку не варто додавати цукор. Якщо борщ вариться на м’ясному бульйоні, краще вибирати нежирні сорти, наприклад курку чи індичку. Це допоможе зменшити кількість насичених жирів і калорій.

І ще кілька корисних рекомендацій. По-перше, хворим діабетом треба вживати борщ у помірних кількостях, щоб уникнути переїдання та контролювати рівень глюкози в крові. Це допоможе вчасно виявити будь-які зміни та відкоригувати дієту.

По-друге, якщо додаєте сметану, вибирайте варіанти з низьким вмістом жиру, але не повністю знежирену (0%).

І ще одна важлива річ. Зазвичай до борщу подають хліб, пампушки, батон або альтернативний варіант – хлібці. Але це все одно швидкі вуглеводи, їх варто обмежити.

– Загалом борщ може бути частиною раціону при цукровому діабеті, якщо враховувати індивідуальні особливості організму та дотримуватися порад лікаря-екдокринолога, – каже Діна Крилова.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-17 15:55:00