Україна і світ

Через санкції в РФ проблеми з виробництвом зброї, вона перестає бути високоточною – ГУР

На тлі західних санкцій Росія зіткнулася з проблемами у виробництві зброї. Країна-агресор спрощує технологічні процеси настільки, що її озброєння вже неможливо назвати високоточним.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький.

Він нагадав, що в 2022 році запрацювала заборона на постачання до РФ товарів військового та подвійного призначення, компонентів для високотехнологічного озброєння.

Зараз дивляться

Україна відслідковує можливі шляхи обходу санкцій, ділиться даними з партнерами, щоб перекрити канали постачання комплектуючих до РФ. Через санкції Москва пробує здійснити імпортозаміщення, але успіху не досягла.

– У цілому ворог йде на спрощення виробництва зброї. Це дозволяє йому звітувати про кількість виробленого, однак за характеристиками це вже зовсім не та зброя… Спрощення виробництв стосується передусім високоточного озброєння, і в результаті воно перестає вже бути високоточним, – наголосив Скібіцький.

Він пояснив, що якщо РФ не має якихось деталей західного виробництва, то просто спрощує комплектацію зброї: системи управління, навігації тощо. Якщо це, наприклад, ракета, то вона вже не відповідатиме заявленим характеристикам.

– Так, це потужна ракета, але вона не відповідає тим характеристикам, що були на самому початку. Наприклад, важко згадати, коли РФ востаннє застосовувала ракету Онікс. Раніше це були масовані застосування по Одеській області, – заявив представник ГУР.

Для прикладу Скібіцький також поінформував про проблеми з російськими літаками. Він нагадав, що наприкінці минулого року в РФ заговорили про введення в експлуатацію партії Су-57. Але за даними ГУР ця інформація не відповідає дійсності.

– В РФ багато років переносили терміни введення цих літаків в експлуатацію, і нині вони мають значні проблеми з авіонікою, з радіолокаційними станціями, двигуном, системою управління літака, та й із запчастинами. Тож це не літаки 5-го покоління, це навіть не покоління “4++”, – зазначив Скібіцький.

Він додав, що окупанти відчувають проблеми і з літаками-носіями гіперзвукових ракет Кинджал МіГ-31. Нещодавно в Білорусі в одного з цих винищувачів загорівся двигун. Крім того, у РФ не надто великі запаси самих ракет Кинджал.

– Якщо розстріляють і їх, тоді просто не буде чим лякати світ. Кинджали вони зараз використовують для демонстрації та залякування, що в них є таке озброєння, яке ніхто не зможе збити, – розповів Скібіцький, додавши, що РФ за допомогою цих ракет намагається тримати в напрузі не лише Україну, а й інші країни Європи.

Відчутні проблеми в агресора виникли і з іншими видами ракет. Зараз країна-окупант може виробляти 4 ракети Іскандер на місяць та 20-30 ракет Х-101. Як зазначив Скібіцький, тут все залежить від запасів іноземних комплектуючих, яких у Росії “залишилося дуже мало”.

Раніше в командуванні Повітряних сил ЗСУ пояснювали, що перерви між масованими ракетними ударами РФ по Україні збільшуються, оскільки темпи виробництва російських ракет не встигають за їх використанням.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: ГУР Міноборони України

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-06 17:44:31