Україна і світ

Це генетична лотерея: учений закликав не дотримуватися порад довгожителів щодо здоров’я


Професор Університету Брайтона Річард Фарагер закликав ніколи не приймати поради щодо здоров’я та способу життя від довгожителів, попереджаючи, що їхні звички можуть не мати жодного стосунку до тривалості їхнього життя.

Поєднання звичок і цінностей

Смерть найстарішої людини у світі, Марії Браньяс Морери, у віці 117 років викликала сплеск інтересу до того, що дало їй змогу прожити на три десятиліття довше за середню тривалість життя в її рідній Каталонії.

На сайті Книги рекордів Гіннесса цитуються слова Марії про те, що запорукою її довголіття стало поєднання звичок і цінностей, зокрема.

Зараз дивляться

– Порядок, спокій, хороші стосунки з сім’єю та друзями, контакт із природою, емоційна стабільність, відсутність турбот, жодного жалю, багато позитиву та уникнення токсичних людей, – ідеться в повідомленні.

Дві основні теорії

Річард Фарагер пояснив, що наука все ще намагається розібратися, чому деякі люди живуть так довго. За його словами, існують дві основні теорії, жодна з яких не має нічого спільного зі звичками, яких особисто дотримувалися довгожителі.

Одна з теорій – це просто удача, яку Марія сама визнала, що відіграла певну роль у її житті. Але це може призвести до “помилки тих, хто вижив”, коли інші довгожителі можуть дійти переконання, що саме якась конкретна їжа чи звичка допомогли їм прожити так довго.

– Те, що ви вижили, викурюючи по 60 сигарет на день, не означає, що викурювання по 60 сигарет на день є корисним для вас, – пояснив професор.

Друга теорія полягає в тому, що в цих людей є унікальні генетичні переваги, які роблять їх міцнішими, що, на думку доньки Марії, Рози Морет, може бути причиною того, що її мама прожила так довго: вона жодного разу не лежала в лікарні, в неї ніколи не було переломів, з нею все гаразд, у неї нічого не болить.

Хвалені звички

Фарагер наголосив, що це може бути і комбінація цих теорій, але в кінцевому підсумку попередження залишається тим самим: хвалені звички довгожителів, як-от щоденне вживання Dr Pepper або куріння, не слід сприймати як рекомендацію.

– Той факт, що довгожителі роблять безліч нездорових вчинків і все одно просто живуть за течією, говорить про те, що їм або пощастило, або вони, як правило, дуже добре обдаровані генетично, – зазначає вчений.

Тривалість життя

За словами експертів, історичні тенденції можуть точніше показати, які звички та моделі споживання сприяють довшому життю.

За їхніми словами, приблизно 100 років тому тривалість життя почала різко зростати, а ймовірність дитячої смертності також знижувалася, що збіглося з появою вакцинації та чистої води.

Експерти радять сприймати історії про довгожителів з часткою скепсису, оскільки вони не завжди можуть показувати труднощі, з якими вони стикалися, наприклад, спостерігати за смертю своїх близьких і жити на самоті протягом багатьох років. Реальність не завжди така позитивна, як здається, резюмують учені.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Express

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-26 11:21:52