Суспільне мовлення

Ботанічний сад у Львові відкрили для відвідувачів

Від сьогодні, 14 травня, можна відвідати Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка. Від початку пандемії коронавірусу у Ботанічному саду, щоб уникати скупчень людей, перестали проводити Дні відкритих дверей. Ботсад можна було відвідати двічі на тиждень лише під час екскурсій, а згодом його взагалі закрили для відвідувачів.

Напередодні відкриття Суспільне побувало у львівському Ботсаду — одному з найстаріших садів України та Східної Європи. Журналісти дізналися, які рослини там зараз квітнуть та чим дивуватимуть відвідувачів у найближчі місяць-півтора.

Відцвітають тюльпани, набирають кольору бузки

У Львівському ботанічному саду зараз рясно квітнуть рододендрони, набирають кольорів бузки, лавровишня, що родом із Закавказзя, та розпускаються іриси. За словами директора Ботанічного саду ЛНУ ім. Івана Франка Андрія Прокопіва, нині відцвітають тюльпани, які подарували голландці та деякі магнолії, хоч певні сорти зацвітуть ще й у червні. Цього року через холодну весну рослини квітнуть дещо пізніше, та вже за тиждень-два у Ботсаді обіцяють феєрію кольорів та розпал цвітіння.

Гунера у Ботанічному саду. Суспільне Львів

“Травень — це пора, коли цвітуть так звані зимозелені рододендрони, тобто ті, які залишаються з листками взимку. Вони мають різноколірну гаму (від світло жовтих і рожевих до насичено червоних) та величину (високорослі та дрібніші, із махровими та простими суцвіттями). Загалом, колекція рододендронів у Ботанічному саду є однією з найбільших в Україні і налічує понад 135 таксонів. Для нас це гарний набуток колекції і велика цінність”, — каже Андрій Прокопів.

До речі, в українській пісні “Червона рута” оспівується саме рододендрон, який росте в Карпатах. Білі, бузкові, червоні, фіолетові, рожеві, жовті — яких тільки рододендронів тут не зустріти.

Також у Ботанічному саді починає цвісти розмаїтий бузок. За тиждень-два вони будуть у повному цвітінні. Андрій Прокопів розповідає, що через холодну весну квітки не такі великі, якби хотілось, та все ж є чим помилуватись. Серед них близько 30 сортів від українських селекціонерів.

Починає цвісти у Ботсаді також Юдине дерево. Цікавість його у тому, що квітки яскраво-рожевого або бузкового забарвлення з’являються буквально на старих гілках і стовбурах. Листки Юдинового дерева округлі, серцеподібні, розміщені на довгих черешках. За однією з версій українська назва рослини пов’язана з легендою, яка розповідає, що самі на цій рослині повісився зрадник Юда. Цікаво, що й зацвітає дерево переважно після пасхальних свят.

Ботанічний сад у Львові відкрили для відвідувачів

Юдине дерево у Ботанічному саді. Суспільне Львів

Є тут і жоржинове дерево. Колись давно з її порожнистих стебел маї-ацтеки робили водогін – по стеблах текла вода до їхніх полів. У наших умовах це дерево на відкритому ґрунті не зимує, його ховають, а потім знову висаджують.

Гігантом серед трав’янистих рослин є гунера, яка є родом із Бразилії. Узимку її тримають у теплому укритті, а на весну висаджують. Як зазначила інженер Ботанічного саду Марія Надрага, влітку цю рослину не впізнати — стебла стають високі, а листя розростаються до трьох метрів, хоча у природних умовах діаметр листків гунери здатні сягати й п’яти метрів.

Зацвітають та розпускаються у львівському Ботанічному саді різні види калини та ірисів. Спочатку цвіту наберуть невисокі на зріст іриси, згодом своє цвітіння вони передадуть високим, так званим бородавчатим ірисам. У колекції Ботсаду їх понад 350 сортів, проте найкращі української селекції.

Ботанічний сад у Львові відкрили для відвідувачів

Лавровишня у Ботанічному саду Львова. Суспільне Львів

Наприкінці весни — на початку літа прийде час на цвітіння півоній, лілійників, півників, а згодом — жоржин.

Оранжерея Ботсаду

В оранжереї, що на території Ботанічного саду, розміщені півтори тисячі таксонів, що є національним надбанням України. Є у ньому чимало рослин, яким понад 100-150 років. Зокрема, найстарішою вважають субтропічну Дамару могутню, якій близько 150 років і яка досі на верхівці шишконосить. А ще в оранжереї цікава колекція з понад 600 таксонів сукулентів – це і кактуси, саквої, інші рослини.

Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка, що на вул. Черемшини, 44 буде відкритий у вівторок, середу, четвер та неділю з 10.00 до 18.00 год. Вхід у Ботанічний сад та оранжерею є платним, розраховуватися просять за допомогою терміналу.

Що відомо про Ботанічний сад у Львові

Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка заснований у 1852 році. Він має тривалу історію та надзвичайно багату колекцію рослин — понад 5 тис. таксонів, тобто видів та сортів рослини з усіх материків, крім Антарктиди.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Територіально Ботанічний сад при франковому університеті розміщений на двох ділянках у межах Львова — на вул. Кирила і Мефодія, 4, та на вул. Черемшини, 44. Якщо перша ділянка є невеликою, в межах двох гектарів, то друга у кілька разів більша – понад 16 гектарів.


Джерело: Суспільне мовлення України