Україна і світ

Боррель заявив про наміри ЄС збільшити військову тренувальну місію для ЗСУ

Фото: Getty Images

Глави оборонних відомств ЄС на сьогоднішній неформальній зустріч у Брюсселі розглянуть можливість збільшення тренувальної місії для українських військових EUMAM Ukraine.

Про це заявив голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель перед неформальним засіданням Ради міністрів оборони ЄС у Брюсселі.

Тренувальна місія для ЗСУ: що планує ЄС

За його словами, найважливішим питанням залишається військова підтримка України, в якій значну роль відіграє тренування військовослужбовців ЗСУ.

Зараз дивляться

– Ми маємо намір обговорити, як збільшити обсяг нашої тренувальної місії. Мета визначена у тренуванні близько 60 тис. солдатів. Ми збільшимо цю мету, я розповім вам сьогодні, наскільки. На сьогодні це найбільш успішна тренувальна місія, яку будь-коли здійснював Євросоюз, – наголосив Боррель.

Дипломат назвав успішне тренування 60 тис. українських військовослужбовців видатним результатом, у досягнення якого зробили свій внесок багато країн ЄС, і сьогодні міністри оборони обговорять можливість відкриття в Києві координаційного центру для посилення взаємодії з ЗСУ у цих питаннях на місцях.

Говорячи про можливість їх тренування за допомогою EUMAM Ukraine безпосередньо в Україні, Боррель зауважив, що наразі серед країн ЄС немає консенсусу, тому цього питання немає у порядку денному зустрічі глав обороних відомств.

– ЄС має намір відкрити координаційний центр в Україні, але на цей час немає згоди на тренування українських військових на території України за участі європейських інструкторів, – пояснив він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На початку серпня уряд Болгарії ухвалив рішення  про участь її Збройних Сил в операції НАТО з підготовки та надання допомоги Україні в галузі безпеки (NSATU).

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-30 12:44:16