Україна і світ

Блокада кордонів Польщі та України – 20 лютого поляки масово заблокують кордони

Аграрії Польщі заявили, що 20 лютого заблокують усі прикордонні переходи з Україною, а також під’їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій та морських портів.

Про це повідомляє польське радіо  RMF FM, посилаючись на Незалежну самоврядну профспілкову спілку індивідуальних фермерів Солідарність.

— Будуть заблоковані не лише прикордонні переходи, а й транспортні вузли, під’їзні колії до залізничних перевалочних станцій та морських портів, – зазначили ініціатори аграрного протесту.

Страйки польських фермерів на кордоні з Україною

6 листопада 2023 року польські фермери розпочали блокаду пунктів пропуску на українському кордоні. Вони вимагали повернути систему перепусток для українських перевізників.

Зараз дивляться

17 січня у Польщі домовилися із протестувальниками про розблокування руху вантажівок на трьох пунктах пропуску до 1 березня.

Проте вже 9 лютого протести аграріїв відновилися на пунктах Медика – Шегіні, Хребенне – Рава-Руська та Дорогуськ – Ягодин.

Як повідомив президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич, з боку протестувальників існує три головних вимоги:

  • виступають проти нової екологічної політики Євросоюзу Green Deal;
  • не хочуть імпорту сільськогосподарської продукції з України;
  • хочуть, щоб була підтримана галузь тваринництва.

Чергові акції фермерів є продовженням конфлікту між фермерами, урядом Польщі та Євросоюзом, який запровадив пільги на торгівлю зерном з Україною. У відповідь на це у червні 2023 року Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина обмежили імпорт української агропродукції, чим суттєво погіршили стосунки з Києвом.

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський закликав фермерів якнайшвидше припинити блокаду і зрозуміти, що не всі проблеми можна усунути відразу. Він також запросив представників фермерів прийти до міністерства та обговорити свої вимоги, щоб виробити конкретні рішення.

Після цього рух вантажівок через прикордонний пункт пропуску Шегіні-Медика відновили. Там на момент акції у черзі на реєстрацію стояло понад 220 вантажівок з України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-13 20:59:06

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин