Україна і світ

Бій у траншеї, «вау»-інструктори та колишня вчителька: як триває підготовка новобранців у ЗСУ

Але що нині передбачає курс базової загальновійськової підготовки (БЗВП)? Які відгуки про нього від новобранців? Та які інструктори там потрібні?

Відповіді на ці запитання шукали кореспонденти АрміяInform.

«Коли воїн, якого ти навчив, усе робить правильно, тобі, як інструктору, це приємно. Таке не передати словами, це просто “вау”»!

– Триває третій тиждень навчання цих військовослужбовців. Їхня підготовка поділяється на три етапи: ознайомчий, індивідуальна підготовка, підготовка у складі відділення. На кожному етапі всі дисципліни присутні – інженерна, тактична, вогнева підготовка, такмед тощо… Нині ми на другому етапі, – розповідає інструктор з позивним «П’ятно».

Фото: Наталія Кравчук / АрміяInform

За його словами, сьогодні на декількох навчальних місцях виконують вправи – «стрільба по мішенях», «бій у траншеї», «збирання-розбирання автомата»:

– І ще в нас сьогодні за програмою так званий психологічний обстріл – це коли курсант перебуває в шанці, а інструктор веде вогонь по брустверу… Також сьогодні виконують нормативи із займання положення для стрільби, швидкісної заміни магазинів.

Інструктор каже, що одним з його загальних завдань є підготовка стрільця, який може вести оборону:




– Він повинен вміти переміститись, закопатись, замаскуватись і вміти знищити ворога… БЗВП – це непростий етап на шляху громадянина, це саме той бар’єр, після якого починається його військове життя, – каже інструктор.

Окремо він пояснює, хто може стати його колегою і готувати новобранців:

– Для відбору інструкторів є критерії, звісно. Ти, по-перше, маєш бути дисциплінованим, фізично розвиненим і маєш вміти комунікувати з людьми. Щоб міг до групи військовослужбовців донести матеріал.

Інструктор зазначає, що йому особисто дуже приємно, коли за весь час підготовки з колишнього цивільного він може зробити справжнього воїна.


– Підсумком нашого навчання є триденний, комплексний тактичний вихід. І коли під час нього ти бачиш, як воїни, яких ти навчив,  правильно рухаються в бойовому порядку, реагують на «ворога» в той чи інший бік, коли вони правильно маскуються, окопуються, то тобі, як інструктору, приємно це бачити. Таке не передати словами, це просто «вау»! – ділиться він враженнями.

«Я призвалась до ЗСУ, бо бачу, що відбувається на фронті»

Фото: Наталія Кравчук / АрміяInform

24-річна Анастасія, яка нині проходить курс БЗВП, донедавна мешкала на Харківщині в Ізюмському районі, неподалік Борової:

– Я призвалась до ЗСУ. Бо бачу, що відбувається на фронті. Бачу, як тяжко нашим військовим. Розумію, що можу допомогти армії… Я закінчила Донбаський державний педагогічний університет у Слов’янську.

До 2022 року дівчина працювала шкільним вчителем у Соледарі. Викладала інформатику. Після закінчення університету встигла попрацювати лише 8 місяців. Потім почалося широкомасштабне вторгнення. І школи, в якій Анастасія працювала, вже немає, зруйнована.

– Коли я ухвалила рішення йти до армії, мама дуже переживала, плакала. Батько теж переживав. Але врешті-решт прийняли моє рішення… Я пішла до Ізюмського ТЦК та СП та призвалася до ЗСУ, – згадує дівчина.

На навчанні вона вже понад два тижні:

– Тактична, інженерна підготовка, вогнева, такмед… Всьому тут навчають. Спочатку з не дуже задовільними результатами я стріляла з АК, гранату кидала.  Нині вже є очевидний прогрес у цьому. З кожним разом все краще. Інструктори підказують, пояснюють, як краще робити.

«Чесно кажучи, спочатку я теж думав, що не буде нормальної підготовки»

Фото: Наталія Кравчук / АрміяInform

Новобранцю Євгену 29 років:

– Мені на БЗВП стріляти дуже подобається. Тактичній медицині нас тут активно навчають: турнікет накласти, зробити зовнішній огляд, щоб знайти місце поранення та багато іншого ще вчать… Обкатку танком вже пройшли ми. До речі, не дуже страшно було мені під час обкатки.

Хлопець розповідає, що самостійно прийшов до ТЦК та СП.

– Такий вибір я зробив, тому що я живу в Україні. Я хочу дім свій захистити… Хотілося б розподілення отримати в танковий підрозділ.

Фото: Наталія Кравчук / АрміяInform

Олександр – з Київщини, теж доброволець:

– До армії працював на фірмі, розвозив продукти по торгових точках, по різних регіонах… Коли рідним сказав про своє рішення йти до ЗСУ, тато підтримував мене, а мама, бабуся, звісно, нервувалися.

Військовий розповідає, що за два тижні вже навчився маніпуляціям зі зброєю: тримати, стріляти, прицілюватися, правильно стояти під час стрільби, перезаряджатись.

– На такмеді нам показують, як правильно з ранами працювати, як накладати турнікети на кінцівки. Тут інструктори вчать дуже добре. Коли кажуть, що тут не готують, це неправда. Готують. Хоча, чесно кажучи, спочатку я теж думав, що не буде нормальної підготовки, але коли тут опинився, то можу підтвердити, що вчать якісно. Дуже багато тренувань. І своїм одноліткам, які в цивільному житті залишились, теж розповідаю про це.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-06-03 06:49:21