Суспільне мовлення

“Без бар’єрів”: як працює автошкола для водіїв з інвалідністю у Львові

Шість водіїв з інвалідністю навчаються у львівській автошколі. ЇЇ відкрили в межах державного проєкту “Без бар’єрів” на базі університету МВС. Наразі це єдина така автошкола на Львівщині. Як там проходить навчання, дізнавалося Суспільне.

Навчання в автошколі у тестовому режимі стартувало у березні. Зараз там онлайн навчаються шестеро людей. Серед них — Валерій Безверхий з Херсону. Чоловік каже, хоче отримати водійське посвідчення давно.

“Я думаю, що десь уже до 10 років, просто в моєму місті цього не було. Я працював, а треба було кидати роботу, звільнятися, їхати в інше місто, щоб навчатися. Тоді навіть не було варіанту онлайн проходити курси, тільки треба було присутнім бути”, — каже учень автошколи.

Валерій вже склав іспит після вивчення теоретичної частини та приїде до Львова навчатись водінню практично.

Валерій Безверхий навчається водінню. Фото надав Валерій Безверхий

За словами завідувача відділу автомобільної підготовки Олега Гуменюка, навчання триває 11 тижнів.

“Є багато військових, але вони бажають навчатися вже. З осені багато охочих до нас зголосилося. Може, того що літній період, зараз в нас також. Саме що цікаво — двоє чоловіків з нашої збірної Паралімпійських ігор”, — розповідає завідувач відділу автомобільної підготовки університету МВС Олег Гуменюк.

Клас автомобільної підготовки для людей з інвалідністю

Клас автомобільної підготовки для людей з інвалідністю. Суспільне Львів

Зі слів чоловіка, це єдина автошкола на Львівщині для людей з інвалідністю. Там можна опанувати автотранспорт категорії В й ручне керування автівкою.

“В наявності для навчання маємо два автомобіля. Один з автоматичною коробкою передач, другий з механічною коробкою передач. Все облаштовано: ручне керування, зручно присісти, зручно переключати, гальма, газ — все на місці під руками. Також з механічною коробкою передач тут трошки все складніше. Маємо два важіля, окремо є зчеплення, газ, гальмо”, — додає Олег Гуменюк.

Учбова машина для людей з інвалідністю

Учбова машина для людей з інвалідністю. Суспільне Львів

На цих автівках і складатимуть іспит майбутні водії. Жителі інших областей можуть це зробити у сервісних центрах за місцем проживання. У Львівській громаді такий розташований в селі Зимна вода. За словами начальника сервісного центру Олександра Чуля, будівлю збудували три роки тому та облаштували усе необхідне для потреб маломобільних людей.

“Всі ми розуміємо, що в такий час в державі, коли багато людей отримують певні поранення під час війни, потреба є. Люди звертаються до автошколи, яка проводить підготовку таких водіїв, і попит на таку послугу є”, — каже Олександр Чуль.

Сервісний центр МВС

Сервісний центр МВС. Суспільне Львів

Львівщина є однією з п’яти регіонів, де реалізовують проєкт “Без бар’єрів”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України