Україна і світ

Бережіть ваші вуха: як виникає літній отит і чому не слід зволікати з лікуванням


Завідувач Центру слуху Другого медичного об’єднання Львова Петро Павлюк розповів, чому так часто розвивається отит у літню пору, які симптоми цієї патології та як від неї вберегти себе і своїх близьких.

Що таке отит

Отит – це запальний процес середнього, зовнішнього або внутрішнього вуха. Це небезпечне отоларингологічне захворювання, що супроводжується запаленням тканин вуха і болем. На отит хворіють і діти, і дорослі.

За словами Петра Павлюка, запалення у вусі можуть спричиняти патогенні та умовно патогенні бактерії (синьогнійна паличка тощо), віруси (грип, кір, ГРЗ), грибки тощо.

Зараз дивляться

Літо і ватні палички

– Улітку, коли багато хто рятується від спеки і купається у водоймах, ми лікуємо в рази більше отитів, – каже лікар.

Медик також зазначив, що серед пацієнтів багато тих, хто полюбляє чистити вуха ватними паличками.

Тим часом за частого використання ватних паличок виникає мікротравма в зовнішньому вусі, і під час контакту з прісною водою там накопичується рідина, а з нею й інфекція. Так виникає гострий дифузний зовнішній отит або отит плавця.

Симптоми отиту

Запалення може бути одностороннім або двостороннім. Симптоми в гострій формі такі:

  • біль у вусі (може віддавати в шию і голову);
  • збільшення привушних лімфовузлів;
  • посилення болю під час відкривання рота, нахилів голови;
  • раптове підвищення температури тіла до 40 °С і вище;
  • погіршення слуху.

Несвоєчасне лікування

Лікар Петро Павлюк наголошує, що лікувати отит має ЛОР, і звертатися по медичну допомогу слід одразу після появи симптомів, бо невчасне та неправильне лікування може спровокувати ускладнення – запалення скроневої кістки, параліч лицьового нерва, менінгіт і навіть абсцес у мозку.

Тривалий хронічний перебіг недуги може спричинити глухоту, руйнування кісткових структур вуха.

Самолікування, каже ЛОР, може закінчитися великою проблемою. Скажімо, хворий після виникнення болю у вусі використовує антибактеріальні краплі, а в нього – грибковий отит. Так він згаяє час і зробить собі гірше, інфекція розвиватиметься стрімкіше.

Самолікування може спровокувати розвиток хронічного отиту, що робить лікування довшим і може загрожувати серйозними ускладненнями.

Як уберегтися

Лікар радить захищати вуха під час плавання, а після душу чи ванни слід виходити на вулицю щонайменше через 40 хвилин. Професійні плавці використовують спеціальні краплі, що захищають середнє вухо.

Не слід також використовувати без потреби ватні палички. Вони призначені для доглядових процедур, але не очищення вух. Загалом вухо не потребує очищення, вушна сірка має бактерицидні властивості і справляється зі збудниками інфекцій.

Фактор коронавірусу

У серпні ЛОРи зіткнулися і з отитом, коли пусковим механізмом захворювання є коронавірус, що вражає все більше людей. Він провокує ускладнення з перших днів – погіршення і навіть сенсоневральну втрату слуху.

У таких випадках лікар радить одразу звертатися до ЛОРів і сурдологів, щоб обстежити слух і призначити спеціальне лікування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-25 12:52:05