Україна і світ

Армія Китаю стала агресивнішою та небезпечнішою за останні 5 років – США

За останні п’ять років китайська армія стала значно агресивнішою та небезпечнішою. Про це заявив старший військовий офіцер США, генерал Марк Міллі під час поїздки в Індо-Тихоокеанський регіон.

Він наголосив, що кількість перехоплень китайських літаків та кораблів в Тихоокеанському регіоні силами США та іншими партнерами за цей період значно зросла, як і кількість небезпечних взаємодій.

— Китайські військові, як у повітрі, так і на морі, стали помітно агресивнішими в цьому конкретному регіоні, — сказав Міллі.

Газета The Guardian пише, що поїздка Міллі в регіон чітко зосереджена на загрозі Китаю.

Цього тижня генерал візьме участь у зустрічі керівників оборонних відомств Індо-Тихоокеанського регіону в Австралії, де ключовими темами будуть ескалація військового зростання Китаю та необхідність збереження вільного, відкритого і мирного Тихого океану.

Військові чиновники США також висловили тривогу щодо можливості вторгнення Китаю на Тайвань, що може статися до 2027 року. Китай посилив військові провокації проти острова, намагаючись залякати його та змусити об’єднатися з комуністичним КНР.

США та союзники стурбовані й тим, що нещодавня угода про безпеку, яку Пекін підписав у квітні з Соломоновими Островами, може призвести до створення китайської військово-морської бази в південній частині Тихого океану. США та Австралія заявили Соломоновим Островам, що розміщення китайської військової бази недопустимо.

— Це сфера, в якій Китай намагається розповсюджувати інформацію для своїх власних цілей – і знову ж таки, це викликає занепокоєння, оскільки Китай робить це не просто з безневинних причин. Вони намагаються поширити свій вплив на весь регіон, – сказав Міллі журналістам.

Нещодавно Міністерство оборони Японії у щорічному звіті висловило занепокоєність новими загрозами з боку Росії та Китаю. У звіті опис Китаю подається як “серйозна проблема безпеки”, додаючи, що ризик, який створює Пекін, “посилюється останніми роками”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У МЗС Китаю назвали заяви японського відомства “наклепом” і звинуватили Токіо у втручанні у “внутрішні справи Пекіна на Тайвані”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-25 19:14:52

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин