Україна і світ

Адвокатка пояснила, як військовослужбовці можуть отримати медичні послуги в приватних клініках


Адвокатка Віра Проніна пояснила, які правила слід знати військовослужбовцям, щоб отримати лікування в приватних медзакладах.

– Військові можуть звернутися до державних або комунальних закладів охорони здоров’я (“цивільних лікарень”) і лікуватися за кошти держави, але за екстрених випадків, коли є загроза життю та здоров’ю, – каже Віра Проніна.

Виклик бригади швидкої

За словами адвоката, сюди належить і виклик бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги. У цьому випадку після надходження військовослужбовця до закладу охорони здоров’я (“цивільної лікарні”) обов’язково слід:

  • повідомити медперсонал і лікарів про наявність статусу військовослужбовця;
  • одночасно проінформувати безпосереднього командира про стан здоров’я та медичний заклад, у якому перебуває військовослужбовець.

У разі відсутності можливості повідомити безпосереднього командира, таке звернення необхідно зробити до найближчого ТЦК і СП, у якому обов’язково необхідно отримати відмітку або Військову службу правопорядку ЗСУ (ВСП ЗСУ), які мають передати всю інформацію до військової частини.

Зараз дивляться

– Якщо за місцем служби відсутні військово-медичні заклади охорони здоров’я або відповідні спеціалізовані відділення, спеціальне медобладнання, військовий отримує направлення від начальника медслужби за підписом командира військової частини, – каже юрист.

Лікування в приватному медзакладі

Як пояснила адвокатка, лікування в приватній клініці можливе після узгодження з командиром військової частини та за умови, що послуги буде надано безоплатно, за кошти охорони здоров’я, у межах Програми медичних гарантій НСЗУ або оплачено особисто військовим. Про це слід уточнювати безпосередньо в закладі охорони здоров’я.

Від приватного закладу необхідно отримати гарантійний лист-зобов’язання щодо безоплатного надання послуг із підтвердженням, що під час лікування заклад розміщуватиме, забезпечуватиме харчування та санітарно-гігієнічні потреби.

– Необхідно подати рапорт на командира в/ч особисто або через мобільний застосунок Армія+, де чітко описати суть питання та обставини, – зазначає юрист.

До рапорту, як письмового, так і такого, що подається через додаток Армія+, необхідно додати гарантійний лист від приватного медзакладу.

– Якщо послуги оплачуються військовим самостійно, то він надає особисте зобов’язання. Рапорт має бути погоджений начальником медслужби військової частини та отримано направлення на стаціонарне лікування до приватного закладу за підписом командира в/ч, – каже Проніна.

Документи від медзакладу

Медичний заклад має надати такі документи:

  • виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (“виписний епікриз”), оформлену начальником відділення за підписом начальника госпіталю (медичного закладу);
  • медичну книжку;
  • медичні довідки, результати оглядів, обстежень;
  • первинну медичну карту (форму 100), якщо вона була передана лікарям.

Документи від військової частини

Військова частина має надати:

  • довідку про обставини травми з підписом командира в/ч;
  • якщо стався нещасний випадок, то копію Акта про нещасний випадок.

З документами необхідно прибути до військової частини самостійно або з супроводжуючою особою (якщо її направили з в/ч).

– У разі, якщо військово-лікарська комісія ухвалила рішення щодо відпустки для лікування, або визнала військового непридатним до військової служби, фізично прибувати до військової частини з документами для оформлення відпускного квитка або для звільнення зі служби немає потреби, – зазначає юрист.

Документи можуть надсилатися засобами електронного документообігу Міноборони.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-01 13:38:43