Суспільне мовлення

СБУ провела обшуки у посадовців Львівської податкової

Служба безпеки України провела обшуки у посадовців Львівської податкової. Про це 22 грудня повідомили у пресслужбі СБУ у Львівській області. Керівництво податкової підозрюють у розкраданні грошей з держбюджету.

За даними СБУ, посадовці податкової служби організували незаконне відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) місцевим підприємствам. Так хотіли отримати з державного бюджету понад 40 млн грн.

До цього залучили афілійовані комерційні структури, що займаються імпортом товарів та їх продажем. Гуртові партії іноземних товарів продавали за готівку, а у податковій звітності вказували, що товар продати не вдалося і він зберігається на складах.

“Потім ці підприємці формували заявку на бюджетне відшкодування ПДВ. Підставою вказували те, що вони сплатили вказаний податок при імпорті, але нібито не змогли продати ці товари, тож за законом претендують на відшкодування. Під час перевірки відповідних документів податківці “заплющували очі” на відсутність товару та навіть складів, де нібито зберігалася продукція”, — повідомили у пресслужбі СБУ у Львівській області.

Як додали у СБУ, після надходження бюджетних грошей на рахунки підприємств, гроші виводили “у тінь” і конвертували у готівку.

За матеріалами СБУ трьом високопосадовцям регіонального управління Державної податкової служби повідомили про підозру за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою, або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вирішується питання про обрання їм міри запобіжного заходу.

Що відомо

  • Керівництво Головного управління ДПС у Львівській області відсторонили від роботи. Це рішення ухвалили за наслідками моніторингу відшкодування ПДВ у 2022 році. Про це повідомив на Facebook-сторінці голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев 21 грудня.
  • За словами начальниці управління інформаційної взаємодії Олени Глеби, згідно з наказом призупинили повноваження керівника ГУ ДПС у Львівській області Андрія Щербака, а двох його заступників відсторонили.


Джерело: Суспільне мовлення України