Україна і світ

Польща не буде запроваджувати статтю 4 Договору про НАТО – Моравецький

Польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що його держава не буде реалізовувати статтю 4 Північноатлантичного договору у зв’язку з падінням ракет в селищі Пшеводув, що знаходиться поруч із держкордоном України.

Про це очільник уряду Польщі сказав в інтерв’ю телеканалу TVP Info.

– Ми проводимо консультації постійно, але в межах оборонного договору є стаття 4, яка змушує сторони консультуватися в надзвичайних ситуаціях. Ми вчора ввечері ухвалили таке рішення: ми перевіряємо підстави для застосування статті 4, якщо є підстави, то наш посол міг би її застосувати, – сказав Моравецький.

Він додав, що розвиток подій показав, напад на польську територію “не був навмисним”, і тому Варшава не реалізовувала статтю 4 договору НАТО.

За його словами, це було позитивно сприйнято союзниками Польщі по Альянсу.

Матеуш Моравецький також заявив, що союзники Польщі пропонували надати допомогу у посиленні протиповітряної оборони й відстеженні повітряних загроз.

Очільник уряду Польщі додав, що після інциденту у Пшеводуві немає гарантій, що подібна ситуація не повториться. Така загроза, за його словами, існує, поки триває російсько-українська війна.

Раніше влада Польщі повідомляла, що наразі вивчає підстави, чи може вона задіяти статтю 4 Північноатлантичного договору після падіння ракет на території Польщі. Стаття 4 передбачає проведення спільних консультацій сторін, коли, на думку будь-якої з держав-членів Альянсу, “територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці будь-якої із Сторін загрожує небезпека”.

Нагадаємо, 15 листопада, під час масового обстрілу України Росією, у польському Пшеводуві впала ракета, яка вбила двох людей. Вибух у польському селищі орієнтовно стався о 15:40 за Варшавою та збігся з масштабною ракетною атакою РФ по Україні.

Президент Польщі Анджей Дуда в середу заявив, що немає ознак умисного нападу. Подібну заяву зробив і генсек НАТО Єнс Столтенберг, заявивши про відсутність ознак, що інцидент був результатом навмисної атаки.

Водночас президент Володимир Зеленський упевнений, що удар по Польщі завдали не українською ракетою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: TVP Info

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-17 02:59:39