Україна і світ

Робота, дохід та настрої: як живуть 4,6 млн ВПО в Україні – дослідження

В середу, 2 листопада, дослідницька компанія Gradus Research провела масштабне дослідження життя внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Розглядалось їх місце проживання, основні потреби, працевлаштування та зміни в доході й споживанні. 

В цілому, тільки за офіційними даними Міністерства соціальної політики України, кількість ВПО становить 4,6 млн станом на 3 жовтня 2022. За неофіційними ж їх набагато більше.

Зазначається, що переважна більшість ВПО мігрує зі Сходу на Захід. Так, зі Сходу мігрували 61% осіб, з Півдня – 21%. Тим часом мешканці Заходу та Центру частіше залишаються вдома, а кияни та мешканці Півночі частіше повертаються додому після тимчасової міграції.

Найпопулярнішим напрямом внутрішньої міграції була й залишається Львівська область – так само, як і інші частини Заходу України.

Повідомляється, що грошей потребують 65% людей – тотожно з цифрою тих, хто залишився на постійному місці проживання. 

Однак 40% з них потребують роботи, а 29% – безпечного житла. Це значно більше, ніж серед тих, хто не переїжджав (27% та 19% відповідно).

Крім того, наразі серед ВПО значно знизилась частка людей, які мають роботу – таких всього 55% проти 66% серед тих, хто не змінив місця свого проживання. 

Тим часом 82% людей повідомляють про зменшення свого доходу через війну. Цей показник став найвищим серед усіх категорій.

ВПО наразі набагато частіше почуваються в небезпеці, аніж у безпеці, і кількість людей, що почуваються у безпеці, значно менша, ніж серед інших людей – всього 23%. Водночас 85% внутрішньо переміщених зазначають доброзичливе ставлення місцевого населення до себе.

Понад половина (52%) ВПО говорять про отримання гуманітарної допомоги від держави. Серед них цей показник більший, ніж серед тих, хто не переїхав (24%).

Основна маса внутрішньо переміщених отримує допомогу у вигляді харчових продуктів (77%), грошей (50%) та засобів гігієни (27%). 

Робота, дохід та настрої: як живуть 4,6 млн ВПО в Україні – дослідження / 6 фотографий

Тим часом кошик ВПО не змінився – вони купують ті ж продукти, що й люди, які не покидали домівку через війну.

В цілому дослідження показало, що внутрішньо переміщені українці переживають трохи складніші обставини з роботою, житлом та доходами, якщо порівняти з громадянами, що залишились на місцях свого постійного проживання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Однак бажання повернутися до звичних умов життя стимулює їх швидше адаптуватись на новому місці проживання.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-02 16:48:27