Україна і світ

Там море трупів було, і на цьому м’ясі – діти: чоловік врятував людей з розстріляної колони під Куп’янськом

Андрій Чиченів з села Піщане, що на адмінкордоні з Луганською областю, першим опинився на місці розстрілу цивільної колони. Згадуючи той страшний день, каже, діставав уцілілих дітей з-під купи людських тіл. Імовірно, коли летіли кулі, батьки намагалися закрити малюків собою. 

Судово-медичні експерти поки що ідентифікували тіла 12 жертв розстрілу колони під Куп’янськом на Харківщині та встановили, з якої зброї стріляли по мирних людях. 

Загалом 25 вересня 2022 року під час розстрілу колони загинуло 26 цивільних, серед них 13 дітей та одна вагітна жінка. 

Всі дані попередні, адже тіла понівечені зброєю й вогнем, тож лише після ДНК-експертизи можна буде сказати точну кількість жертв розстрілу. 

Разом з харківськими експертами працюють спеціалісти французької жандармерії, вони ж і надали перші результати балістичних експертиз.

Чиченів разом з дружиною і дітьми мешкає в селі Піщане Куп’янського району. Того дня він їхав з ринку Куп’янська-Вузлового тією ж дорогою, де розстріляли колону. За його словами, автомобілі ще димилися, але жодних голосів він не чув – так само, як і пострілів, лише мертва тиша. Тентована Газель, де їхало найбільше дітей, ще не була спалена. Хто та навіщо знищив її пізніше, належить встановити слідчим.

– В районі десятої їхали з Вузлового, з ринку, побачили колону, що диміла. Ні вибухів, ні пострілів, нічого не було. Перша машина горіла, а інші – розбиті, прострелені. Газель не була згорілою, коли ми підбігли, були… діти і море трупів. Ну, просто трупи ось лежали… Я не знаю, скільки трупів – у того голови нема, у того ще чогось, там м’ясо було. І ось на цьому м’ясі діти, двоє дітей просто зверху повзали, – розповів Чиченів.

Двох поранених жінок і трьох дітей Андрій забрав до себе додому. Потім дорослих та 12-річну Марину доправив у Сватове – їм потрібна була термінова допомога лікарів. 

Андрій Чиченів

Звідти окупанти відвезли поранених в Луганськ. Пізніше росіяни покажуть в пропагандиських новинах одну з врятованих Андрієм жінок – Світлану Бойко з важкою травмою нижньої частини тіла. Вона розповість, що її двоє дітей загинули. Покажуть у цих новинах і врятовану Андрієм 12-річну Марину, поки її не вдалося повернути додому.

– Одну жінку привалило багато трупів, ось я знімав їх з неї… у неї були перебиті ноги. Дівчинка лежала, потім я дізнався, що їй років 15, із собачкою, вона вже мертва була, хлопець мертвий був. Це діти виявилися ось цієї Світлани. Ще дівчинка 12 років, у неї рука була перебита. Решта лежали біля машин, – описав чоловік.

Він додав, що підняв сильно пораненого хлопця, але вже не зміг взяти його до себе, бо машина була переповнена. Так він забрав трьох дітей і двох дорослих людей, четверо людей, що вижили, ще залишились біля машини.

– Вітер холодний був, і ми їх у машини – сидіть поки що, якщо ми встигнемо, ми приїдемо рейсом. Але так вийшло, що нам потрібно було два рейси до Сватового робити в госпіталь, тягнути не можна було, вони вже стільки крові втратили, – додав Андрій Чиченів.

Однорічний Михайлик – зведений братик 12-річної Марини – разом п’ятирічною Поліною протягом трьох тижнів мешкали в будинку Андрія в селі Піщане. Спершу вони були в окупації, потім у сірій зоні. Однак Андрій намагався розшукати рідних дітей, хоч разом з дружиною прикипіли до Михайлика й Поліни всім серцем. 

Там море трупів було, і на цьому м’ясі – діти: чоловік врятував людей з розстріляної колони під Куп’янськом / 2 фотографии

– Як свої, а як же! В мене взагалі онуки тут виросли! Так що нескладно було, у нас ще син був із моїми дівчатками, з онучками, а вони теж, їм п’ять-шість років. Коли Червоний Хрест приїхав, ми вже знайшли всіх родичів і сказали, що ми їх привеземо у вівторок, але Червоний Хрест приїхав на день раніше і забрав, – повідомив чоловік.

Російські телеканали звинуватили в обстрілі колони Збройні сили України, але 25 вересня українські війська були лише у Куп’янську. А от Куп’янськ-Вузловий, Курилівка, Піщане ще були під окупацією, нагадав Андрій. 

До того ж був підірваний міст, яким могли проїхати війська. Хто стріляв – не бачив, як і вцілілі люди з колони.

– Вони не бачили, хто стріляв. По-перше, вони сиділи під тентом, закриті були… Вони взагалі не говорили, ми питаємо: хто стріляв? А вони ще в шоці, нічого не можуть сказати де, звідки стріляли. Ми, кажуть, вискочили, кричимо: діти, діти тут! Але ніхто не чув, – розповів Чиченів.

Вести розслідування харківським правоохоронцям допомагають експерти з Франції, вже ідентифіковано 12 загиблих, в їхніх тілах знайдені залишки снарядів. Це дало змогу встановити зброю, з якої вбивали людей, а також – дослідити кілька автівок. Про це повідомив прокурор Харківської області Олександр Фільчаков. 

– Знайдені уламки, ймовірно, є частинами від підствольної зброї малого калібру та зброї, схожої на ВОГ-17 та ВОГ-25. Що стосується транспортних засобів, на кузовах виявлені частини фугасних снарядів по 30-45 мм.

Олександр Фільчаков

Згідно висновків наших французьких колег, вони належать до військових гармат, які розташовані на важкій військовій техніці БМП-2 та БРМ-3К. Рись – це бойова розвідувальна машина. І ці важкі військові машини знаходяться на озброєнні армії РФ, заявив Фільчаков.

Прокурор зазначив, що розслідування ще триває, висновки українських та французьких експертів будуть оприлюднені всьому світу. Одне з головних завдань також – повернути додому ще двох дітей, які вижили під час жахливого розстрілу і нині перебувають в окупації: це 12-річна Марина і 10-річний Павло. 


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

А бабусям, які виховуватимуть однорічного Михайлика й п’ятирічну Поліну, допомагають волонтери та військова адміністрація, їм уже запропонували евакуацію в більш спокійні області. 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-25 23:01:51