Україна і світ

Зволікання з постачанням озброєнь призведе до «цунамі біженців» в Європу — Денис Шмигаль

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Фото: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль попередив Європу, що зволікання з постачанням Україні необхідних озброєнь можуть призвести до «цунамі біженців». Про це політик заявив в інтерв’ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung напередодні свого візиту в Берлін.

Шмигаль і низка міністрів його кабінету візьмуть 24 жовтня участь у 5-му Німецько-українському економічному форумі у Берліні, а 25 жовтня — у Експертній конференції з відбудови України.

«Якщо в Україні не буде електроенергії, опалення чи води, це може спровокувати нове міграційне цунамі», — сказав Денис Шмигаль. Він звинуватив росію в тому, що вона хоче втягнути Україну в гуманітарну катастрофу, атакуючи її цивільну інфраструктуру. Холодною зимою багато людей можуть замерзнути на смерть, підкреслив глава уряду.

З огляду на це він звернувся до партнерів з проханням про мобільні прилади для виробництва електроенергії та тепла, а також на водоочисні споруди. Палива для електрогенераторів поки вистачає, зауважив політик, але додав що в разі масштабних збоїв електроенергії та опалення, країна потребуватиме більше. Він, зокрема, не виключив, що Україні доведеться імпортувати електроенергію із Заходу.

Ще нещодавно Україна сама постачала електроенергію в ЄС, допомагаючи йому в умовах зменшення поставок російського газу.

Для захисту об’єктів інфраструктури, підкреслив Прем’єр-міністр, потрібне збільшення військової допомоги, зокрема, з Німеччини, у тому числі для протидії дронам-камікадзе, яких, за словами Дениса Шмигаля, росія випускає по Україні щодня 20-30 штук. Україна, сказав глави уряду, з нетерпінням чекає нових боєприпасів, адже рахунок іде «буквально на дні».

Дени Шмигаль водночас подякував за поставлений минулого тижня німецький зенітно-ракетний комплекс IRIS-T, який «уже врятував багато, багато життів».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Говорячи про матеріальні збитки, завдані російською агресією, Шмигаль назвав цифру в понад 750 мільярдів доларів. Глава українського уряду вважає за доцільне розробити механізм конфіскації російських активів за кордоном, обсяг яких сягає 300-500 мільярдів доларів.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-22 17:13:57