Україна і світ

Звільнення Луганщини та Херсона – військові експерти оцінили розвиток подій на фронті

Вслід за Харківською областю українська армія почала звільняти Луганську. Ба більше, ЗСУ ведуть контрнаступ одночасно на двох напрямках, як на сході, так і на півдні.

Звільнення Лиману на початку жовтня позбавила росіян важливого транспортного вузла у Донецькій області.

Факти тижня поспілкувались з відомими воєнними експертами та вивчили можливі ризики і військові сценарії подальших подій на фронті.

Північний фронт окупантів, які, всупереч військовій науці, намагалися створити красиву картинку для своїх генералів і не здавати території на тлі спроб анексії південно-східних областей України, посипався, як доміно.

Наразі російська армія контролює лише невелику частину Харківської області. Мова про ділянку біля кордонів з Росією, що знаходиться за річкою Оскіл. Після цих територій починається окупована Луганщина. І саме сюди, ймовірно і буде направлений наступний удар українських воїнів.

Воєнний експерт Павло Лакійчук звертає увагу на місто Сватове, що є одним з важливих райцентрів Луганщини. Він вважає, що Сватове є саме тією, частинкою пазла, з якого може скластися велика картина подальшої деокупації!.

– Ну, власне кажучи, Сватове, це ключ для наступу на північ Луганщини. Це степи, це не такі густонаселені райони як там на півдні Луганщини, там степи, вони мало укріплені противником, – пояснює експерт.

За його словами, це відкриє для українських воїнів наступ на інші рубежі.

– Вихід на оперативний простір і там вже Старобільськ, Білокуракине, Новомосковськ, Марківка і до самого кордону можна їх гнати. Сватове, це ключ. Через Сватове проходить тут і залізниця яка йде на агломерацію Сєвєродонецька та автодороги на Куп’янськ, Сватове, Старобільськ, – пояснює Лакійчук.

Територія на схід від Сватового наче створена для швидких наступальних дій. Тактика України у подальшому контрнаступі – це швидкі прориви і створення постійних загроз нових оточень. ЗСУ можуть обходити вузли спротиву й накидувати зашморги на логістичні шляхи окупантів. Хоче це і не буде легкою прогулянкою.

Водночас є й інший можливий напрямок – у бік Лисичанська та Сєвєродонецька. Шлях туди можна прокласти від нещодавно звільненого Лиману через поки що окуповану Кремінну.

Але ЗСУ мають вибір, додає інший воєнний експерт Роман Світан. Бо ця війна – війна вздовж доріг. Тому звідки саме росіянам очікувати удару на Луганщині – нехай залишиться для них загадкою.

– Сватове можна оточувати з двох боків. Рух із Куп’янська наших військ може також бути одним із кліщів, якими буде братися Сватове в оточення. Тому і на Луганському, і на Херсонському напрямку найближчими тижнями ми побачимо ось такий розвиток подій, – каже Роман Світан.

За даними Генштабу ЗСУ, за останній тиждень на Херсонському напрямку українські військові звільнили майже три десятки населених пунктів, але справа, зовсім не в кількості, а в тому – де саме вони розташовані.


Одним з ключових моментів деокупації українських земель є звільнення Давидова Броду. Цей населений пункт на півночі області, а разом з ним і село Дудчани – на самісенькому березі Дніпра, відкривають українській армії шлях на Берислав. А це вже повний контроль над Каховською ГЕС, однією з небагатьох переправ в цьому районі. Від Берислава до перешийка із Кримом усього лише 75 км.

Збройні сили України в найближчій перспективі можуть суттєво ускладнити життя росіянам не лише на півночі Херсонщини, але й на всьому правому березі Дніпра, включно із Херсоном. Окупанти при цьому, каже Павло Лакійчук, нічого зробити з цим поки не можуть.

– Фактично росіяни опинилися в ситуації, коли в них не вистачає сил для реакції на всіх напрямках. Фактично це – цугцванг. Будь-яке перекидання сил на якийсь фланг оголює інший. І гарного рішення для них немає, – пояснює експерт.

Відповідно, на південному фронті, кажуть експерти, все чіткіше вимальовуються перспективи деокупації Херсону. Хоча росіяни, і це очевидно, каже воєнний експерт Андрій Риженко, чіплятимуться за місто до останнього.

– Це єдиний обласний центр, який був захоплений російською армією з початком цієї широкомасштабної агресії. По-друге, Херсон дуже важливий для росіян, в тому плані, що Херсонська область фактично рятує економіку Криму, який настільки цінний та харизматичний для Путіна. Тому що Херсонська область, Херсон с доступом до води Дніпра, це перш за все, життя для Криму, – пояснює Риженко.

За прогнозами західних аналітиків, Херсон можуть звільнити до середини листопада, втім, зазначають вони, ЗСУ мають небагато часу, аби це зробити.  Інакше росіяни встигнуть закріпитися. А південні чорноземи через погоду перетворяться на суцільні болота, що зробить наступ фактично неможливим.

Окупаційна армія РФ, хоч і відступає на півдні і півночі, але ще здатна показати зуби. Російські мобілізовані військовослужбовці, попри слабку підготовку і забезпечення за стандартами Другої світової війни, все одно залишаються фактором, який треба враховувати.

Павло Лакійчук каже, що термін у два-три місяці є тим періодом, який потрібен росіянам, щоб можна було побачити наслідки її мобілізації.

– В принципі, це таке вікно можливостей, яким слід було б скористатися нашому командуванню, коли противник максимально ослаблений, не має достатньо підкріплення і за ці місяці треба було б вижати по максимуму, – пояснює він.

У намаганні втримати Херсон, Росія може спробувати відігратися та відкрити ще один напрямок, про який здавалося б забули.

– Я думаю, ми цього місяця це побачимо, бо знову ж таки, щільність військ російських там недостатня для витримування режиму оборони. Вони можуть спробувати або піти на лівий берег, або зробити якийсь марш-кидок у бік Одеси, – пояснює Роман Світан.

У Кремлі, припускають експерти, досі не відкидають плану захопити Одесу. Херсон є важливим для армії загарбників ще й як плацдарм для ймовірного наступу, тому не варто забувати і про Чорноморський флот РФ і морську піхоту, нагадує Андрій Риженко.

– Проекція сили шляхом висадки десанту існує. Всі десантні кораблі російські зараз знаходяться в Севастополі, Новоросійську. Хочу нагадати, що знищений фактично, один БДК Саратов. Але інші вони боєздатні, – пояснює Риженко.

До всього, каже експерт, росіяни поповнюють втрати в особовому складі своєї елітної вісімсот десятої бригади морської піхоти. Але без підтримки з суходолу та повітря російський морський десант буде легкою мішенню.

Павло Лакійчук впевнений, що, після деокупації Херсону на черзі постане звільнення Криму.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наразі війна вже вийшла в третю фазу, коли після відбитих спроб наступу окупантів на Сході можна йти у контрнаступ. Ба більше – вже наш Генеральний штаб вирішує – де, коли і якими силами це робити.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-11 23:45:08