Україна і світ

Про що брехала білоруська пропаганда минулого тижня

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки виділяє основні меседжі та ділиться висновками.

Минулого тижня наративи білоруської пропаганди досить сильно змінилися. По-перше, різко змінився підхід до висвітлення диверсій на газопроводах «Північний потік».

Якщо спочатку білоруські пропагандисти остерігалися «призначати винних», то весь минулий тиждень, як заведені, твердили, що газопроводи підірвали американці, ймовірно, разом з англійцями. Причому інтенсивність таких заяв була дуже високою – явно надійшло навіть не прохання, а пряме розпорядження з Москви.

Наративи такі: американці підірвали трубопроводи, щоб зупинити економічний розвиток Європи. Європа – глобальний конкурент США – після налагодження відносин з Росією, перетворилася для американців на потенційну перешкоду в побудові однополярного світу. Ну і принагідно додається, що США мають пряму комерційну вигоду: європейці будуть змушені закуповувати у Штатів скраплений газ за завищеними цінами.

Інша група наративів, які вже зачіпають Україну – про те, що США та їхні союзники використовують війну в Україні для того, щоб розв’язати війну ядерну – проти Росії. Ця тема «обсмоктується» з усіх боків, у різних варіаціях, в основному через «думки експертів».

Є й відгалуження цієї теми: наративи про те, що Україна сама готує ядерну катастрофу і зруйнувати Запорізьку АЕС. Мовляв, українці готуються підірвати греблі на Дніпрі вище за течією, щоби потік води зруйнував ЗАЕС і величезна кількість радіоактивних матеріалів потрапила до Чорного моря.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-09 03:23:01