Суспільне мовлення

У селі на Львівщині демонтували монумент часів СРСР

У Новому Селі, що поблизу Комарно, демонтували монумент часів СРСР. Раніше пам’ятник радянському солдатові височів на головній вулиці коло сільради. За рішенням місцевого виконкому монумент скинули на виконання закону про декомунізацію.

Пам’ятник забрали, але залишили стелу, що позаду. На ній лелеки звили гніздо.

“Не зносили до цього часу через те, що в нас тут є гніздо лелеки. І опитування робили між людьми, і було винесено таке рішення, що поки лелеки не відлетять. Бо немає гарантії, що впаде цей солдат – і залишиться стела ціла. Стела також є аварійною”, — каже староста Новосільського старостинського округу Іванна Сбитова.

На стелі немає радянської символіки. Там викарбувані імена жителів громади, які загинули під час Другої світової війни.

Стела, яку залишили. Суспільне Львів

“То були діти, молоді. То були хлопці, які також не хотіли йти на війну. Які, як і тепер, полишали сім’ї, полишали своїх дітей. Але був такий жорстокий тяжкий час. Ту стелу ми ще трошки залишимо. Може, з часом ми ті імена перепишемо і десь їх збережемо на пам’ять”, — додає староста Новосільського старостинського округу Іванна Сбитова.

Коли встановили монумент солдатові – у селі достеменно не пригадують. Але кажуть, що особливої історичної чи архітектурної цінності пам’ятник не має.

У селі на Львівщині демонтували останній монумент часів СРСР

Елемент монумента. Суспільне Львів

Однак селяни по-різному ставляться до демонтажу скульптури.

“На мою думку, добре, що знесли пам’ятник. Тому, що зараз в нас війна, а нам не потрібно радянських солдатів. Тому що люди також воювали раніше, війна була, але зараз позаяк Росія на нас напала, ми не можемо так з тим залишатися, щоб солдати в нас стояли російські”, — каже жителька села Леся Бокало.

Проти знесення радянської пам’ятки була Людмила Пілющак.

“Просто стояв солдат, як і ті бідні люди загинули в Другу світову війну, їх заставили загинути. Що то було такого поганого? Солдат стоїть. Що то, комуніст стояв?”, — каже Людмила Пілющак.

У селі на Львівщині демонтували останній монумент часів СРСР

У селі на Львівщині демонтували останній монумент часів СРСР. Суспільне Львів

У громаді наразі ще не визначили, що робитимуть із декомунізованим монументом.

“Можливо якісь “поціновувачі” собі заберуть. Якщо не буде – то ми його просто розіб’ємо на шматки і не залишимо навіть сліду від колишнього комуністичного минулого. А стелу ми на прохання жителів збережемо. І надалі вирішимо. Можливо, ми її приведемо в символіку України і герб України. Чи, можливо, в синьо-жовтий колір пофарбуємо”, — каже міський голова Комарно Ігор Черевичник.

На місці пам’ятника планують облаштувати громадський простір або ж спортивний майданчик для дітей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Пам’ятати про радянські часи потрібно, але не більше цього” — львівський історик


Джерело: Суспільне мовлення України