Україна і світ

Так само ефективні, як і уколи при діабеті I типу: вчені створили інсулін в таблетках

Вчені Університету Британської Колумбії зробили приголомшливий прорив в лікуванні діабету I типу: вони створили пероральні таблетки інсуліну, які покликані замінити щоденні виснажливі ін’єкції.

Дослідники запевняють, що новий препарат за ефективністю не поступається ін’єкціям, багаторазовість яких доставляє багато незручностей пацієнтам з діабетом I типу. Що, власне, і надихнуло вчених шукати альтернативний спосіб введення ферменту.

Відзначається, що, незважаючи на те, що таблетки – найзручніший і простий формат, створити їх раніше було проблематично, по-перше, через те, що швидкість засвоєння інсуліну з капсул значно повільніше. По-друге, при проходженні через шлунково-кишковий тракт втрачається значна частина речовини.

Сьогодні ці проблеми вирішені.

За словами вчених, інноваційні таблетки потрібно не пити, як зазвичай, а поміщати в рот між яснами і щокою, щоб препарат не потрапляв в шлунок, а відразу вбирався в кров.

– Ці результати показують, що ми знаходимося на правильному шляху в розробці інсуліну в таблетках, який більше не потрібно буде вводити перед кожним прийомом їжі, – говорить автор дослідження Анубхав Пратап-Сінгх.

За його словами, це відкриття поліпшить якість життя, а також психічне здоров’я більше дев’яти мільйонів людей у цьому світі, які страждають на інсулінозалежний діабет.

Повідомляється, що дослідження проведені поки тільки на щурах, але вчені сподіваються, що випробування на людях не за горами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Nature

діабет
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-01 11:42:13