Україна і світ

Чи можна купити йодид калію в аптеці і чому звичайний йод нам не допоможе — вчений-радіолог

Директор Інституту клінічної радіології ННЦРМ Анатолій Чумак розповів про основне призначення йодиду калію і чому звичайний йод не може стати його аналогом.


– Основна небезпека вибуху на АЕС полягає в двох факторах: радіаційному випромінюванні і радіоактивних елементах, які можуть потрапити в організм, – нагадав Анатолій Чумак.

За його словами, одним з таких небезпечних елементів є радіоактивний йод, який щитоподібна залоза при дефіциті йоду з готовністю поглинає.

Саме для того, щоб заповнити дефіцит йоду в щитоподібній залозі при загрозі радіоактивного зараження дорослому населенню до 40 років рекомендується прийняти таблетку йодиду калію об’ємом в 125 мг. Щоб таким чином радіоактивного йоду не було куди осідати.

Анатолій Чумак зазначив, що препарати йодиду калію не продаються в аптеках. Їх роздають в регіонах, де існує високий ступінь загрози радіоактивного зараження. Наприклад, в 30-кілометровій зоні від АЕС.

Що ж стосується звичайного спиртового розчину йоду, який є практично в кожній домашній аптечці, то приймати його з метою йодопрофілактики безглуздо, оскільки в цьому препараті занадто мала кількість йоду, яка не здатна протистояти йоду радіоактивному.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами вченого, певні дози йодиду калію, розчинені у воді, які призначені дітям, через досить неприємний смак препарату, безпосередньо перед вживанням можна розвести малиновим сиропом.


йодид калия
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-30 14:24:03