Україна і світ

Дитина купалася в річці: друга смерть в США від амеби, що поїдає мозок

У США зафіксована друга смерть в результаті рідкісної інфекції, викликаної амебою, що поїдає мозок. Цього разу жертвою стала дитина, яка купалася в річці східної Небраски на Середньому Заході країни.

За словами представників органів охорони здоров’я, дитина померла від первинного амебного менінгоенцефаліту, зазвичай смертельної інфекції, викликаної амебою naegleria fowleri.

Повідомляється, що від тієї ж інфекції в липні 2022 року помер житель Міссурі після того, як викупався на озері Трьох вогнів на південному заході Айови. Місцева влада закрила пляж озера в якості запобіжного заходу майже на три тижні.

Експерти Центрів з контролю і профілактики захворювань говорять, що інфекції, викликані naegleria fowleri, зустрічаються рідко, але в переважній більшості випадків призводять до летального результату.

Відзначається, що люди зазвичай заражаються, коли вода, що містить амебу, потрапляє в організм через ніс під час плавання або пірнання в озері і річці.

Симптоми включають лихоманку, головний біль, нудоту або блювання, що переходять в ригідність потиличних м’язів, втрату рівноваги, галюцинації і судоми.

За даними CDC, в період з 1962 по 2021 рік в США було зареєстровано 154 випадки захворювання, з яких вижили тільки четверо.

Відзначається, що амеби зазвичай зустрічаються в південних штатах, оскільки вони процвітають у водах, температура яких вище 30 за Цельсієм.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Чиновники охорони здоров’я рекомендують плавцям в прісноводних водоймах затикати носи, не занурювати голову під воду і уникати таких занять, як катання на водних лижах і тюбінгах, які можуть привести до потрапляння води в ніс, очі або рот. Підхопити амебу просто випивши заражену воду не можна.

діти
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-19 10:51:36