Україна і світ

Чекап здоров’я для чоловіків. Яких лікарів обов’язково треба відвідати після 35 років

Тривалість життя чоловіків менша, ніж у жінок. І не лише через стреси та трудові навантаження. А ще й тому, що представники сильної статі нехтують медоглядами. А з віком це стає небезпечно. Тож яких лікарів потрібно відвідувати чоловікам після 35 років, аби зберегти міцне здоров’я до старості? Фактам ICTV розповіла терапевтка Анастасія Коваль.

– Важливо пам’ятати, що будь-яку хворобу краще попередити, ніж потім лікувати. Представників сильної статі це теж стосуються, адже вони хворіють не рідше за жінок, – застерігає фахівчиня.

Тому сімейного лікаря потрібно відвідувати хоча б раз на рік для загального обстеження. Це допоможе виявити хвороби на ранній стадії, а отже, вилікуватися і швидше, і дешевше.

Те саме стосується і регулярного відвідування стоматолога. Перевіряючи стан своїх зубів раз на рік, ви уникнете запальних процесів у ротовій порожнині, які спричиняють низку небезпечних захворювань. А ще пам’ятайте, що пломбування маленької дірки в зубі коштує куди дешевше, ніж великої.

Що обов’язково слід перевіряти після 35 років

Чоловікам зі спадковими хворобами треба приділяти особливу увагу своєму здоров’ю. Якщо, наприклад, у вашій родині багато випадків ракових захворювань, незайвим буде робити тест на онкомаркери.

– Те саме стосується людей із зайвою вагою – вони більш схильні до різноманітних захворювань, таких як діабет або серцево-судинні хвороби. І тільки регулярний медогляд дозволить уникнути серйозних ускладнень, – радить лікарка.

Також чоловікам після 35 років слід перевіряти:

  • Кров’яний тиск. Якщо він у межах норми, то достатньо це робити раз на рік. Або ж – за потребою, якщо вам раптово погіршало.
  • Рівень холестерину, адже його зависокий вміст у крові спричиняє низку серцево-судинних захворювань.
  • Кров на цукор. Підвищення його рівня – перша ознака цукрового діабету. Отже, слід переглянути харчування і записатися на прийом до лікаря.
  • Загальні показники крові. Перш за все для того, щоб запобігти анемії.
  • Наявність інфекцій в організмі, таких як ВІЛ, гепатит С та інших.

Яких лікарів варто регулярно відвідувати чоловікам після 35 років

– Не раджу самостійно призначати собі обстеження і трактувати їхні результати, – зауважує Анастасія Коваль. – Це має робити лише фахівець.

Тому починати будь-який медогляд потрібно з відвідин сімейного лікаря або терапевта. А вже він направить вас до конкретних спеціалістів.

І все ж є кілька медичних фахівців, консультуватися у яких повинні всі чоловіки, починаючи з 35-літнього віку.

До таких лікарів належать:

  1. Кардіолог. Чоловіки стресують не менше за жінок, утім, звикли не зізнаватися в своїх переживаннях, ховати їх всередині. Через це страждає серцево-судинна система. Тому чоловіки частіше за жінок страждають від інфарктів.
  2. Уролог. Після огляду лікар може призначити ПСА-тест, щоб виявити ракові зміни в простаті чи інші проблеми з нею. Саме незадовільний стан простати призводить до ускладнень інтимного життя та інших проблем.
  3. Гастроентеролог. До захворювань шлунку та кишківника призводить не лише погане харчування, а й стреси. До того ж у світі досить поширений рак шлунку та товстої кишки. А лікар зможе діагностувати їх на ранніх стадіях.

Та найголовніше: кожен чоловік повинен пам’ятати, що біль терпіти не можна. Якщо ваше самопочуття погіршилося, не чекайте, доки проблема вирішиться сама собою. Негайно йдіть до лікаря.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

яких лікарів треба відвідати чоловікам після 35 років
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-18 15:12:39