Україна і світ

Війна проти України стала стратегічним провалом РФ – посол США в НАТО

Повномасштабна війна проти України стала для Росії стратегічним провалом за багатьма напрямками та поставила агресора в ізольовану до решти світу позицію.

Про це заявила в одному з інтерв’ю посол США в НАТО Джуліана Сміт.

– Росія ізольована. НАТО наближається до її кордонів. НАТО приєднує нових членів. А він (Володимир Путін, – Ред.) виявляє, що його власні економічні показники стають дедалі слабшими і знижуються. І тому я думаю, що згодом Росія зрозуміє, що це був, по суті, стратегічний провал за багатьма пунктами, – наголосила Сміт.

Вона зазначила, що спрогнозувати терміни завершення війни в Україні складно. Водночас РФ могла б зупинити військові дії вже зараз, якби хотіла.

– Росія могла б зупинити війну завтра, якби захотіла. І ми намагаємося чинити на Москву весь можливий тиск, щоб змінити путінські стратегічні розрахунки… Але, з погляду прогнозування, чи буде це ще кілька тижнів чи місяців, чи довше, важко сказати. Наша увага, знову ж таки, зосереджена лише на підтримці українських військ, щоб вони могли здобути перемогу, – пояснила посол.

Вона також відзначила здатність Збройних сил України не лише відбивати агресію російських військ, а й швидко опанувати нову техніку та озброєння.

Коментуючи вірогідність перетворення повномасштабної війни на заморожений конфлікт, Джуліана Сміт назвала це “однією з можливостей”.

Посол США також запевнила, що міжнародне співтовариство припинятиме будь-які спроби Кремля “приєднати” до РФ незаконно захоплені українські території.

Сміт уточнила, що США тісно співпрацюють з Євросоюзом та іншими державами світу над додатковими способами тиску на російський уряд. І в разі спроби Москви “легалізувати” окупацію будуть запроваджені нові санкції.

– Ми вже бачили російську методику раніше. У деяких випадках вони приходять і беруть під свій контроль або намагаються анексувати територію, як це було з Кримом, а потім намагаються зробити цю анексію реальністю… Ми цього не приймемо. Ми не підтримуватимемо її і, звичайно ж, не визнаємо в жодному вигляді, в жодній формі. Ми знаємо та віримо, що росіяни можуть спробувати повторити це на Донбасі, десь на сході. Ось чому ми говоримо про це зараз, – поінформувала посол.

За прогнозами колишнього командувача військами США в Європі, генерала у відставці Бена Годжеса, ЗСУ зможуть відсунути російські війська до лінії 23 лютого до кінця цього року. Це стане можливим, якщо Захід продовжить доставляти обіцяну допомогу швидшими темпами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-28 21:00:05