Україна і світ

Росія відновила постачання газу Північним потоком-1: в уряді Шольца скептично оцінили такий крок

Після десятиденного технічного обслуговування газ знову почав надходити з Росії газопроводом Північний потік – 1 до Німеччини.

Як пише німецьке видання Der Spiegel, компанія-оператор Північний потік-1 підтвердила, що постачання газу відновилося.

За даними оператора та Федерального мережевого агентства Німеччини, обсяг постачання приблизно такий самий, як і до проведення ремонтних робіт, тобто становить близько 40 відсотків від максимальної потужності.

Трубопровід було виведено з експлуатації 11 липня десять днів для проведення планового технічного обслуговування. Напруженість була висока через сумніви, чи Росія справді включить назад газовий кран і який обсяг газу піде.

– Однак невизначеність щодо постачання газу з Росії зберігатиметься, оскільки обсяг, що проходить трубопроводом, може змінюватися щодня. Зазвичай це зрозуміло лише напередодні, коли транспортні потужності бронюються в оператора Gascade, так звані номінації. Оператор уже оголосив у середу, що газ, ймовірно, знову піде, – пише видання.

При цьому Spiegel зазначає, що обсяг постачання істотно впливає на ціни на газ.

Росія вже скоротила постачання газу Північним потоком-1 до початку ремонтних робіт на 40%. Як причини російський уряд назвав технічні проблеми і відсутність турбіни Siemens Energy, що ремонтується. У зв’язку з цим російська державна компанія Газпром поклала провину за зрив поставок на форс-мажорні обставини.

Турбіна компресора була відремонтована в Канаді і довгий час не постачалася до Росії через західні санкції. Нещодавно Канада вирішила передати турбіну Німеччини. У неділю, 19 липня, як повідомляється, турбіна була доставлена ​​до Німеччини літаком.

Скорочення постачання газу поставило у скрутне становище і найбільшого імпортера газу в Німеччині, компанію Uniper. Зараз компанія веде переговори про пакет заходів щодо порятунку з федеральним урядом та своїм основним фінським акціонером Fortum.

Обсяг поставок найближчими місяцями, ймовірно, вплине, наприклад, на економіку Німеччини, а також на приватних споживачів, оскільки це позначиться на цінах на газ. Він також може відіграти вирішальну роль у тому, наскільки Німеччина зможе заповнити свої газові сховища до настання холодів і чи не виникне дефіцит газу.

При цьому віце-канцлер Німеччини та міністр енергетики Роберт Хабек заявив, що ФРН та країни ЄС мають зберігати готовність на випадок, якщо Росія вирішить перекрити кран газопроводу Північний потік – 1.

– Ми не можемо покладатися на зобов’язання Газпрому, – сказав Хабек, якого цитує CNN.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, постачання газу на рівні 40% є недостатнім для майбутньої зими, а Росія використовує занадто велику силу, щоб шантажувати Європу та Німеччину.

неможна

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-21 22:05:21