Україна і світ

Лікуватися обов’язково: які препарати потрібно пити при гіпертонії

Війна триває уже 150 днів. Весь цей час всі українці знаходяться в стані неймовірного стресу, невимовного болю та напруження. Емоційні гойдалки виснажують організм.

 – Все це негативно впливає на стан серцево-судинної системи, – говорить лікарка-терапевтка Марина Єріна. – Навіть ті, хто раніше не страждав на гіпертонію мають стрибки артеріального тиску або навіть гіпертонічні кризи.

Отже, всім потрібно запастися медикаментами, що знижують тиск, аби вони були під рукою в разі необхідності, а людям, які вже мають діагноз гіпертонія, потрібно приймати ліки регулярно.

Які саме медикаменти потрібні і як їх приймати.

У лікуванні гіпертонічної хвороби застосовуються дві групи препаратів:

“Швидка допомога”. Це препарати сильної дії і вони знижують тиск завжди, якими б не були показники. Тому їх приймати потрібно обережно. Таблетки ділити на кілька частин, а краплі – не більше однєї-двох крапель. Якщо вживати ці препарати сублінгвально (під язик), то діють вони дуже швидко.

 – До цієї групи належать препарати, що містять каптопріл, ніфедипін, пропранолол, магнія сульфат для ін’єкцій тощо, – сказала терапевтка.

Антигіпертензивні препарати. Це медикаментозні засоби, що попереджають підвищення артеріального тиску. Діючих речовин, що застосовуються в них, багато, але напоширенішими є: гідрохлоротиазид , Эналаприл, Бисопролол,

Їх має призначити та підібрати саме для вас лікар Діють вони повільно та приймати їх потрібно регулярно. Наразі є препарати, що діють 12 або 24 години. Отже їх застосовують два або один раз на день. Бажано, щоб ліки вживалися в один і той же час.

Їхня дія накопичувальна. Тому, в перший тиждень застосування препаратів або деякий час після перерви у вживанні ефект не буде помітним. Та згодом все нормалізується.

– Це свідчить про те, що не потрібно кидати пити ліки, якщо ви не бачити ефекту наступного дня. Наберіться терпіння, все прийде, – радить Марина Єріна.

Ця група препаратів зазначає терапевтка, не дозволяє тиску підвищуватися, тим самим вона рятує органи-мішені від негативного впливу високого тиску. Зазвичай при гіпертонії страждають серце, судини і нирки.

Увага!

Якщо ви приймаєте препарат, а тиск все одно високий, або ж скакає вгору-вниз, значить він вам не підходить.

При регулярному прийманні антигіпертензивних ліків тиск завжди має бути нормальним – не вищим за 130\80 мм рт. ст.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо тиск нормалізувався, то не потрібно вимірювати його по сто разів на день. Одного разу достатньо. Або ж вимірювати, якщо воно підскочило високо. Але такого не має бути при правильному лікуванні.

давление
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-15 12:44:01