Великий піст 2025: меню на третій тиждень з 17 по 23 березня

Під час посту люди вживають багато страв з овочів, багатих на клітковину та інші корисні речовини. Часто у них багато цибулі.
– Цибуля містить понад 25 різних флавоноїдів, – сказав лікар-дієтолог Олег Швець. – Ці речовини мають антиоксидантну та протизапальну дію.
У цибулі багато сірки, що захищає від деяких видів раку. Регулярне вживання цибулі може знизити ризик хронічних захворювань та діабету.
А кверцетин робить цибулю корисною для серця.
А клітковина – найкращий друг кишечника.
Понеділок
Сніданок: запечені яблука з сухофруктами, шипшиновий чай
Обід: борщ з грибами, каша гречана, салат з квашеної капусти та солоних огірків
Вечеря: картопля печена, салат овочевий, чай
Яблука запечені
Інгредієнти:
- яблука – 6 шт.
- горіхи – 100 г
- родзинки – 50 г
- курага – 50 г
- чорнослив – 50 г
- мед – 3 ст. л.
Приготування:
- Яблука помити, вирізати серединку. Горіхи, курагу, чорнослив, родзинки перекрутити у м’ясорубці, додати мед, перемішати.
- У кожне яблуко насипати цукру і покласти по чайній ложці суміші з сухофруктів.
- Викласти яблука на деко, запікати 30 хвилин за температури 180 градусів.
Шипшиновий напій
Інгредієнти та приготування:
- Покласти у термос 1 ч. ложку сухих подрібнених плодів шипшини, залити 1 склянкою окропу і дати настоятися протягом 12 годин.
- Готовий напій пити з додаванням меду.
Важливо! Напій з шипшини не можна кип’ятити, тому що багато вітамінів руйнуються.
Вівторок
Сніданок: каша вівсяна на воді з родзинками, чай/кава
Обід: суп овочевий, вареники з капустою, узвар
Вечеря: овочі тушковані, чай з м’ятою
Овочі тушковані
Можна взяти готовий набір будь-яких заморожених овочів у магазині.
Інгредієнти:
- баклажани – 2 шт.
- кабачки – 1 шт.
- морква – 2 шт.
- болгарський перець – 2 шт.
- помідори – 2 шт.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- бульйон овочевий – 100 мл.
- оливкова олія – 2 ст. л.
- лимонний сік – 2 ч. л.
- цукор – 1 ч. л.
- петрушка
Приготування:
- Овочі помити, почистити. Цибулю порізати соломкою, а кабачок і баклажани – півкільцями.
- Перець нарізати смужками, видаливши плодоніжки. Моркву – кубиками.
- Томати порізати на четвертинки, залити окропом на хвилину і зняти шкірку, подрібнити. Баклажани, цибулю, моркву і кабачки підсмажити на сковороді з оливковою олією.
- Додати солодкий перець і помідори, залити овочевим бульйоном, посолити і поперчити, додати цукор.
- Тушкувати під закритою кришкою на повільному вогні приблизно 25 хвилин. Наприкінці додати сік лимона і подрібнену зелень і відразу зняти з вогню.
Вареники з капустою
Інгредієнти:
Для тіста:
- вода кип’ячена холодна – 1 склянка
- борошно пшеничне в/с – 5 склянок
- сода харчова – 0,5 ч. л.
- сіль – 1 щіпка
Для начинки:
- капуста кисла (квашена) – 700 г
- цибуля ріпчаста – 3 шт.
- олія – для смаження
- сіль – 1 щіпка
- перець чорний мелений – 0, 5 ч. л.
Приготування:
- Начинка. Кислу капусту промити в друшляку під струменем проточної води і дрібно нарізати ножем. Розігріти сковороду з олією на середньому вогні й смажити 10 хвилин, помішуючи лопаткою.
- Цибулю порізати на невеликі кубики. Підсмажити на середньому вогні до золотистого кольору з олією. У глибокій мисці змішати капусту з цибулею, додати чорний перець, перемішати.
- Тісто. Змішати в мисці воду, сіль і соду. Додати борошно, приблизно по пів склянки, щоразу ретельно перемішуючи ложкою. Коли тісто стане густим, викласти його на робочу поверхню, притрушену борошном, і продовжити вимішувати руками, додаючи борошно, щоб тісто стало еластичним, крутим. Готове тісто добре відстає від рук.
- Відрізати від тіста смужку товщиною 2 см і розрізати на однакові кубики. Потім розкачати кожний. Викладати начинку на середину розкатаного кружечка з тіста і скріплювати краї. Можна скріпити краї красивою кіскою. Закип’ятити в каструлі воду, довести до кипіння на сильному вогні. Посолити за смаком. Опустити вареники й варити в киплячій воді протягом 5 хвилин, після закипання. Готові вареники викласти шумівкою в миску. Туди ж додати решту смаженої цибулі й акуратно перемішати ложкою.
Середа
Сніданок: батат запечений з овочами, чай/кава
Обід: суп грибний перловий, горіхи, сухофрукти, компот
Вечеря: каша пшенична з овочами, чай з глодом
Батат запечений з овочами
Приготування:
- Щоб запекти овочі так, щоб була скоринка смачна і серединка м’яка, потрібно викласти їх на деко в один шар і запікати за температури 230 градусів впродовж 40 хвилин. Причому треба враховувати, що брюсельська і цвітна капуста запікаються швидше, отже, їх кладуть у духовку пізніше, ніж коренеплоди, хвилин на 10.
- Після того, як овочі будуть готові, їх збризкують олією та лимонним соком, додають заправки та прянощі.
Суп грибний
Інгредієнти:
- крупа перлова – 0,5 склянки
- сушені гриби – 150 г
- вода – 2,5 л
- картопля – 3 шт.
- морква – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- перець духмяний горошком – 3 горошини
- лавровий лист – 2 шт.
- сіль – за смаком
- олія
- зелень
Приготування:
- Сушені гриби промити, замочити на кілька годин, найкраще на ніч. Гриби разом з водою, в якій вони замочувалися, перелити в каструлю і довести до кипіння. Шумівкою зняти піну і варити на маленькому вогні хвилин 20. Потім додати в суп перловку і варити ще пів години.
- Тим часом овочі очистити, порізати дрібненько моркву і цибулю, обсмажити на олії до рум’яної скоринки. Додати нарізану картоплю і варити 10 хвилин.
- У суп додати зажарку, запашний перець горошком, лавровий лист і сіль. Проварити ще 5 хвилин.
Четвер
Сніданок: оладки гарбузові з ягодами кава
Обід: розсольник пісний, салат теплий овочевий, узвар
Вечеря: пюре з квасолі, чай
Оладки гарбузові
Інгредієнти:
- гарбузова м’якоть – 1 кг
- борошно – 200 г
- цукор, сіль за смаком
- олія
Приготування:
- М’якоть гарбуза потерти на тертці. Додати всі компоненти за рецептурою і замісити тісто.
- Ложкою викласти суміш на сковороду і добре прожарити на невеликому вогні, поки з двох боків не утвориться рум’яна скоринка.
Розсольник пісний
Інгредієнти:
- картопля – 300 г
- цибуля – 1 шт
- морква – 1 шт.
- солоні огірки – 2 шт.
- томатна паста 1 ст. л.
- перець, сіль за смаком
Приготування:
- Почистити картоплю, нарізати шматочками, зварити до готовності.
- Моркву потерти на тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками. Обсмажити овочі на пательні з олією протягом п’яти хвилин.
- Солоні огірки натерти на тертці, додати до овочів, що смажаться. Додати томатну пасту.
- Коли картопля зварилася, додати до неї зажарку та вівсяну крупу. Варити іще 10-15 хвилин.
П’ятниця
Сніданок: каша пшоняна з овочами, чай
Обід: суп із сочевиці, лапша з овочевим соусом, узвар
Вечеря: млинці з ягодами, чай з м’ятою
Каша пшоняна
Інгредієнти:
- пшоно – 200 г
- цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- горошок зелений морожений – 100 г
- квасоля стручкова – 100 г
- соняшникова олія – 30 мл
- сіль – за смаком
Приготування:
- Горошок, цибулю, моркву, стручки квасолі покласти у каструлю з товстим дном, налити олію. Тушкувати на середньому вогні 15-20 хвилин.
- Пшоно ретельно помити в гарячій воді й викласти в каструлю з овочами.
- Налити 350-400 мл води, додати сіль за смаком. Накрити каструлю кришкою і варити кашу на слабкому вогні до готовності.
Субота
Сніданок: котлети гречані, салат з капусти свіжої, чай/кава, крекер
Обід: борщ з квасолею, спагетті з овочевим соусом, узвар
Вечеря: каша гречана з овочами
Котлети гречані
Інгредієнти:
- крупа гречана – 1 склянка
- гриби – 80 г
- картопля, зварена у мундирі – 2 шт.
- сіль, перець – за смаком
- борошно для панірування
- олія
Приготування:
- Гречану крупу перебрати, промити. Залити двома склянками холодної води, поставити на вогонь. Довести до кипіння і варити до повного випаровування води.
- Цибулю порізати дрібно, варену картоплю почистити та натерти на тертці.
- Гриби вимити, нарізати шматочками.
- Варену гречку та картоплю перемішати за допомогою блендера.
- Гриби обсмажити до випаровування рідини. Подрібнити у блендері разом з цибулею.
- Перемішати гречку з картоплею та гриби з цибулею, посолити, поперчити.
- Сформувати котлети, обваляти в борошні та обсмажити на олії.
Спагетті з овочевим соусом
Інгредієнти:
- 250 г пасти пене
- 1 кабачок
- 2 помідори
- 1 головка ріпчастої цибулі
- 2 зубчики часнику
- 1 морква
- 3 гілочки петрушки
- 2 ст. л. оливкової олії
- сіль, чорний мелений перець, суміш середземноморських трав
Приготування:
- Поставити на вогонь каструлю з 2,5 л води, посолити, додати дрібку трав. Коли рідина закипить, помістити у неї пасту, відварити до готовності.
- Очистити моркву. Нарізати тонкими кружечками. Очистити цибулю, часник. Подрібнити овочі соломкою. Очистити кабачок, нарізати кубиками. На гарячій сковороді з оливковою олією пропасерувати моркву, цибулю. Додати кабачок, обсмажити протягом 3 хвилин. Помідори обдати окропом, зняти шкірку, вибрати насіння. Один томат нарізати кубиками, другий подрібнити у блендері. Обидва помідори додати до овочів на сковороді, посолити, поперчити, додати суміш часнику.
- Влити на сковороду пів склянки води. Протушкувати овочеву масу 10 хвилин під кришкою на невеликому вогні. За хвилину до готовності зняти кришку, щоб випарувалася волога.
- Відкинути на друшляк пасту, щоб з неї стекла вода. Змішати спагетті з приготованими овочами.
Неділя
Сніданок: зрази картопляні з морквою, салат з капусти
Обід: суп рибний, рис з прянощами, кисіль з ягід
Вечеря: овочеве рагу, чай з травами
Зрази картопляні
Інгредієнти:
- картопля – 6 шт. середніх розмірів
- 2 яйця
- пшеничне борошно – 3 ст. л.
- олія для смаження
- сіль, каррі, панірувальні сухарі
Приготування:
- З’єднати пюре, яйце, борошно, каррі, сіль, перемішати.
- Зробити кульки, обваляти їх у сухарях та обсмажити
Суп рибний
Інгредієнти:
- рибний бульйон – 1.5 л
- філе лосося – 300 г
- картопля – 4 шт.
- морква – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- корінь селери – 1 шт.
- кріп, пертушка
- лавровий лист – 1-2 шт.
- духмяний перець – 5 шт.
Приготування:
- Зварити бульйон з супового набору лосося.
- Картоплю, селеру, моркву, цибулю нарізати дрібними шматочками.
- Цибулю і моркву обсмажити на олії. Через 3 хвилини додати селеру.
- Все викласти у бульйон, додати лавровий лист, перець і картоплю. Варити 10 хвилин.
- Потім додати рибу, варити ще 5 хвилин. Посолити за смаком.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-24 13:33:00