Неможливість розрізнити смаки підвищує ризик ранньої смерті людини: дослідження

Група дослідників під керівництвом Ключової лабораторії точного харчування та якості харчових продуктів Китайського сільськогосподарського університету в Пекіні довела, що є простий скринінг виявлення груп високого ризику передчасної смерті у літніх людей. Це дегустація різних страв.
Що таке смакова дисфункція
Дослідженням сприяв той факт, що приблизно 17-19% дорослих американців у віці від 40 років стикаються з певною формою смакової дисфункції. Тобто, вони перестають розрізняти смаки.
Команда проаналізувала дані про стан здоров’я 7340 дорослих американців віком від 40 років, які були зібрані в межах Національного дослідження здоров’я та харчування США та Національного індексу смертності.
Дослідники спостерігали протягом шести-семи років за особами, які повідомили про певну форму втрати смаку.
За цей період сталося 1 011 смертей, тобто передчасно померла приблизно кожна п’ята людина.
Гіркий, солоний, кислий – контрольні смаки
Ризик передчасної смерті загрожував, приміром, тим, хто не розрізняв солоний, гіркий і кислий смаки.
Причому зниження здатності відчувати гіркоту було пов’язане лише з підвищеною смертністю серед жінок, тоді як зменшення відчуття кислоти корелювало з вищим ризиком передчасної смерті лише серед чоловіків.
– Ці результати свідчать, що суб’єктивне сприйняття втрати смаку може служити простим і цінним індикатором для скринінгу груп високого ризику передчасної смерті, – пишуть дослідники.
Вони зазначили, що потрібні подальші дослідження, щоб визначити, які саме механізми можуть лежати в основі зв’язку між втратою смаку та передчасною смертю.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-15 16:44:00