Україна і світ

Чотири порції чаю і кави проти раку: вчені розповіли, як напоїі впливають на організм


Завдяки високій кількості антиоксидантів і протизапальних сполук чотири чашки кави або чаю можуть істотно знизити ризик розвитку раку голови та шиї.

Результати дослідження вчених були опубліковані в журналі Cancer.

Кава проти раку

Проаналізувавши дані приблизно 10 тис. хворих на рак органів голови та шиї та понад 15 тис. здорових добровольців, науковці виявили, що ті, хто споживав понад чотири чашки кави на день, на 17% менше ризикувати отримати онкохворобу.

Зокрема рак ротової порожнини знижувався на 30%, ротоглотки — на 22%, а глотки на межі з гортанню — на 41%.

Причому позитивний ефект спостерігали навіть у тих, хто пив каву без кофеїну або лише одну чашку звичайної кави на день.

Властивості чаю

Споживання чаю також впливало на стан організму. З’ясувалося, що в  шанувальникыв цього напою на 29% рідше діагностували рак носоглотки.

Водночас дослідники дійшли цікавих висновків. Наприклад, якщо пити понад однієї чашки на день, це на 38% може збільшити появу раку гортані.

Фахівці пов’язують ризик з дією теофіліну, який розслабляє сфінктери стравоходу і підвищує ризик рефлюксної хвороби.

Наразі науковці планують подальші дослідження, аби визначити оптимальні порції кави та чаю, здатні запобігти розвитку онкозахворювання.

Адже результати свідчать про те, що навіть незначні зміни раціону можуть суттєво впливати на стан здоров’я.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: SciTechDaily

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-23 14:14:00