Чим корисна морська капуста для організму: все, що треба знати
Завдяки неймовірно багатому складу, цей продукт вважають суперфудом і справжнім скарбом моря. Факти ICTV дізнавалися, як корисні властивості морської капусти впливають на організм та що з нею можна приготувати.
Чим корисна морська капуста: переваги для здоров’я
- Сказати, що морська капуста, або ламінарія (саме таку назву мають 31 вид бурих водоростей) насичує організм поживними речовинами – це нічого не сказати. Тільки уявіть, порівняно зі звичайною капустою, в морській удвічі більше фосфору, в 11 разів — магнію, в 16 — заліза, в 40 разів — натрію.
- Йоду в ламінарії в 30 тис. разів більше, ніж у морській воді, а вітаміну С — в чотири рази більше, ніж у грушах, сливах, дині, винограді, апельсинах, цитрині, ананасах і зеленій цибулі. Вітаміну В1 — стільки ж, як у сухих дріжджах, а вітаміну А — як у яблуках, сливах і вишнях.
- Морська капуста містить вітаміни групи В, які допомагають справлятися зі стресом та покращують пам’ять.
- Щодня достатньо їсти лише 30-40 г морської капусти у будь-якому вигляді (сухому, консервованому чи маринованому).
- Це дозволить виводити з організму свинець і важкі метали, стимулювати роботу щитоподібної залози, шлунково-кишкового тракту, попереджати утворення тромбів та закупорювання судин.
- А ще поліпшувати пам’ять, зменшувати рівень поганого холестерину та ризик серцево-судинних захворювань, боротися із зайвою вагою, стресом і депресією.
- Споживання морської капусти може також покращити імунітет, уповільнити розвиток атеросклерозу та інших захворювань.
- За допомогою морської капусти лікують безпліддя, хронічні запалення матки, яєчників, а створений на основі ламінарії засіб здатний полегшити пологи.
В Україні морську капусту зазвичай уявляють лише як інгредієнт суші або банального салату. А насправді ламінарію можна вживати як самостійний продукт або включати до супів, соусів, овочевих пюре і других страв. Японці навчилися готувати з нею навіть десерти, солодощі та чай. Чим ми гірші за них?!
Цікаво, що в країнах, де морську капусту споживають регулярно (наприклад, у Японії), спостерігається значно менший рівень захворювань щитоподібної залози та збільшується тривалість життя.
Морська капуста в кулінарії: як використовувати
Б’юті-індустрія також не залишила осторонь чарівні властивості ламінарії. Адже морські водорості активізують клітинні процеси, зволожують шкіру, розгладжують зморшки, усувають набряки й подразнення. Ось чому маски та креми з ламінарією такі ефективні.
Але попри безліч переваг для здоров’я, лікарі рекомендують відмовитися від морської капусти вагітним жінкам і тим, хто має певні проблеми. Зокрема:
- підвищену чутливість до йоду;
- захворювання печінки, жовчовивідних шляхів і нирок;
- геморагічну хворобу;
- діатез та кропив’янку;
- фурункульоз і туберкульоз;
- гастрит, ентерит, коліт, виразку шлунка і дванадцятипалої кишки.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Щодо зовнішнього застосування, протипоказань менше, але водорості не можна застосовувати при гіперфункції щитоподібної залози та індивідуальній реакції на йод і морепродукти.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-17 16:14:00