Мʼясо на Різдво: найкращі ідеї та рецепти
Різдво – це час сімейних традицій, які обов’язково супроводжуються апетитними святковими стравами.
Готувати мʼясо на Різдво – це наша українська традиція. Наші господині вміють здивувати!
Отже, якщо ви шукаєте ідеї, яке м’ясо приготувати на Різдво, ми зібрали найкращі рецепти – детальніше читайте в матеріалі.
Яке мʼясо готувати на Різдво
Запечене м’ясо – одна з головних страв на різдвяному столі.
Соковита свинина або яловичина, натерта спеціями й запечена до хрусткої скоринки, стане прикрасою свята.
Смажені відбивні, запечена рулька чи ароматні реберця з медово-гірчичним соусом точно підкорять серця гостей.
А рулет з яловичини з чорносливом стане справжньою окрасою столу.
Курка чи качка – це також гарний вибір для різдвяного столу. Птицю можна запекти цілою з апельсинами чи лимоном, приготувати у вершковому соусі або нафарширувати яблуками, овочами та горіхами.
Також неабиякою популярністю в багатьох регіонах України користуються курячі рулети зі шпинатом чи сиром – смачно й ефектно!
Запечена свинина з медом і гірчицею: рецепт
Окрім рекомендованих спецій, можна також взяти приправу до шашлику.
Інгредієнти:
- свинячий ошийок – 1,5 кг
- мед – 2 ст. л.
- гірчиця – 2 ст. л.
- часник – 4 зубки
- сіль, перець, паприка – до смаку
Приготування:
- Свинячий ошийок натріть сумішшю спецій, меду й гірчиці.
- Зробіть надрізи та нашпигуйте в нарізаний.
- Загорніть м’ясо у фольгу, залиште маринуватися на 2-3 години за кімнатної температури, а краще – помістіть у холодильник на ніч.
- Запікайте м’ясо в духовці за 180 градусів близько 1,5 години. Розкрийте фольгу за 20 хвилин до готовності.
Качка з яблуками та чорносливом: рецепт на Різдво 2024
Запечена качка символізує достаток, тому їх часто готують на зимові свята.
Інгредієнти:
- качка – 2 кг
- яблука – 3 шт.
- чорнослив – 100 г
- мед – 1 ст. л.
- сіль, перець, гранульований часник, паприка, розмарин – до смаку
- яблучний оцет – 5 ст. л.
- вода – близько 3 л
Приготування:
- Підготовлену качку викладіть в каструлю та залийте водою з яблучним оцтом. Залиште на 1 годину.
- Потім качку промийте та злегка обсушіть.
- Поєднайте у мисочці сіль, перець, гранульований часник, паприка, розмарин.
- Отриманою сумішшю спецій гарно натріть качку.
- Начиніть її яблуками і чорносливом. Помістіть в холодильник на 5-8 годин.
- Змастіть качку медом та запечіть у духовці за 190 градусів близько 2 годин. Качку варто періодично поливати соком, що виділяється.
Домашня ковбаса – без неї та Різдво, не Різдво
Домашню ковбасу готують в усіх регіонах України. Домашня, запашна та неймовірно апетитна – що може бути смачніше?!
Рецепт домашньої ковбаси тут.
Яке мʼясо можна приготувати на Різдво щоб здивувати та потішити рідних та гостей? Як щодо реберець в апетитному соусі?!
Реберця в медово-гірчичному соусі
Дуже смачно та красиво. Гості будуть у захваті!
Інгредієнти:
- свинячі реберця – 1 кг
- мед – 2 ст. л.
- гірчиця – 2 ст. л.
- часник – 3 зубки
- соєвий соус – 2 ст. л.
- олія – 2 ст. л.
- сіль, перець – до смаку
Приготування:
- Реберця промийте, обсушіть і наріжте порційними шматками.
- Для маринаду в окремій мисці змішайте мед, гірчицю, соєвий соус, часник, подрібнений на прес і олію. Додайте сіль і перець до смаку.
- Змастіть реберця соусом і залиште маринуватися на 1 годину.
- Викладіть реберця на деко, застелене пергаментом, і запікайте за 180 градусів близько 50 хвилин, періодично поливаючи їх соусом для отримання карамелізованої скоринки.
Подавайте гарячими, прикрасивши зеленню.
Рулет з яловичини з чорносливом на Різдво 2024
Інгредієнти:
- яловичина (філейна частина) – 1 кг
- чорнослив без кісточок – 100 г
- часник – 2 зубки
- сіль, чорний перець – до смаку
- олія – 3 ст. л.
- томатна паста – 1 ст. л.
- трави (чебрець, розмарин та інші до вашого смаку) – за бажанням
Приготування:
- Яловичину розріжте на дві частини. Кожен шматок м’яса викладіть у пакет та відбийте, щоб вона була рівною по товщині. Посоліть і поперчіть до смаку.
- Чорнослив подрібніть і змішайте з пропущеним через прес часником, за бажанням, з травами.
- На м’ясо викладіть начинку з чорносливу і загорніть рулет. Закріпіть краї зубочистками.
- Обсмажте рулет на розігрітій сковороді до золотистої скоринки з усіх боків.
- Потім перекладіть у змащену олією форму для запікання.
- Запікайте в духовці за 180 градусів близько 50 хвилин.
- За 10 хвилин до закінчення приготування змастіть рулет томатною пастою.
- Готовий рулет з яловичини охолодіть, наріжте на порційні шматки та подайте до святкового різдвяного столу.
Курка з лимоном
Інгредієнти:
- курка (ціла) – 1,5 кг
- лимон – 1 шт.
- часник – 4 зубки
- соєвий соус – 5 ст. л.
- майонез – 3 ст. л.
- оливкова олія – 1 ст. л.
- сіль, чорний перець – до смаку
- розмарин, чебрець – за бажанням
Приготування:
- Курку ретельно промийте та обсушіть.
- Для маринаду до майонезу додайте соєвий соус, оливкову олію, сіль, перець, трави та пропущений через прес часник. Усе гарно перемішайте.
- Курку змастіть маринадом, викладіть у миску, накрийте харчовою плівкою та залиште маринуватися за кімнатної температури на 2 години або в холодильнику на 4-5 годин.
- Лимон розріжте на кілька частин, виділіть кісточки та покладіть всередину курки.
- Запікайте курку в духовці за 190 градусів близько 1 години 20 хвилин, поливаючи її соком з форми.
Курячі рулети зі шпинатом та сиром
Інгредієнти:
- куряче філе – 4 шт.
- шпинат – 2 пучки
- твердий сир – 150 г
- часник – 2 зубки
- оливкова олія – 2 ст. л.
- сіль, чорний перець – до смаку
Приготування:
- Курячі філе відбийте, щоб вони стали рівними по товщині.
- Шпинат обсмажте на олію в сковороді з подрібненим часником до м’якості. Посоліть та поперчіть.
- На кожен шматок філе викладіть начинку зі шпинатом, посипте тертим сиром і згорніть в рулет.
- Обсмажте рулети з усіх боків на розігрітій сковороді з олією.
- Перекладіть рулети у форму для запікання та готуйте в духовці за 180 градусів близько 25 хвилин.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Бажаємо вам смачного Різдва!
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-05 18:26:00