Україна і світ

В утробі та в дитинстві: як скорочення цукру захищає дитину від діабету та гіпертонії в майбутньому


Команда вчених з Університету Південної Каліфорнії в Лос-Анджелесі під час дослідження показала, що скорочення кількості цукру, споживаного дітьми в утробі матері та в ранньому дитинстві, може захистити їх від діабету і високого кров’яного тиску в дорослому віці.

Перші 1 000 днів життя

– Результати свідчать про те, що критично важливим періодом для здорового харчування є перші 1 000 днів життя, коли немовлята спершу засвоюють поживні речовини від матері, а потім переходять на суміші та дитяче харчування, – йдеться в повідомленні.

Вчені виявили, що обмеження споживання цукру до рівнів, зазначених у дієтичних рекомендаціях у ранньому віці, було пов’язане з 35%-вим зниженням захворюваності на діабет 2 типу в середньому віці та 20%-вим зниженням підвищеного кров’яного тиску.

Дослідження

Вчені скористалися природним експериментом, коли 1953 року в Британії закінчилося десятиліття післявоєнного нормування цукру і солодощів. При цьому норма цукру була порівнянна з рівнями, встановленими в сучасних дієтичних рекомендаціях. Однак незабаром після зняття обмежень споживання майже подвоїлося – з 40 г до 80 г на день.

Використовуючи дані британського біобанку, вчені порівняли стан здоров’я в середньому віці 38 000 осіб, зачатих і народжених у період унормування, і 22 000 осіб, зачатих незабаром після цього.

Результати

Згідно з отриманими результатами, показники діабету і високого кров’яного тиску були істотно нижчими у тих, хто був зачатий і досяг дворічного віку під час обмеження споживання цукру. Час, проведений в утробі матері, склав близько третини зниження ризику.

Рекомендації щодо цукру

Зазначається, що Національна служба Великої Британії, приміром, рекомендує, щоб вільний цукор, тобто той, що додають до їжі та напоїв, і який природно міститься в меді, сиропах і несолодких фруктових та овочевих напоях, становив не більше 5% від добової калорійності, що еквівалентно 30 г або семи кубикам цукру для дорослого.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Для дітей до чотирьох років рекомендацій немає, але медики радять уникати підсолоджених цукром напоїв і продуктів із доданим цукром.
За словами експертів, результати дослідження свідчать, що для цього критичного періоду розвитку необхідно розробити заходи втручання в галузі суспільної охорони здоров’я, щоб забезпечити легкий доступ до недорогих високоякісних дієт із низьким вмістом цукру.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-01 12:15:34