Україна і світ

Схема ухилення від мобілізації в Голосіївському РТЦК: вилучено $1,2 млн та автопарк

Фото: ДБР

Працівників Голосіївського РТЦК, які допомогли ухилитись від мобілізації тисячам військовозобов’язаних, викрило ДБР. У фігурантів знайшли $1,2 млн та 45 тис. євро готівкою. Також було затримано трьох цивільних.

– На виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 22 жовтня 2024 року “Щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів” та указу Президента України Державне бюро розслідувань інтенсифікувало свою роботу щодо виявлення і припинення злочинних схем видачі підроблених документів щодо непридатності до військової служби. Робота ведеться не лише в медико-соціальних експертних комісіях, але й в ТЦК та ВЛК всіх регіонів, – інформує ДБР.

Затримання працівників Голосіївського РТЦК

Всього викрили та затримали трьох посадовців Голосіївського РТЦК, зокрема, голову військово-лікарської комісії та СП.

Зазначається, що фігуранти створили злочинну групу, що надавала “послуги” чоловікам, які не мали бажання проходити військову службу. Один з викритих — голова ВЛК — вже мав підозру за аналогічні дії, був відсторонений від посади, проте продовжив впливати на процеси. Організував групу цивільний, який підшукував клієнтів, збирав потрібні документи та передавав їх до РТЦК.

“Клієнтам” виготовляли пакет військово-облікових документів щодо їх зняття та виключення з військового обліку. Ціна пакета становила від $2 до $15 тис.

Під час обшуків у фігурантів було вилучено документи та записи, які можуть свідчити про факти незаконного зняття з військового обліку та ухилення від мобілізації тисяч військовозобов’язаних.

Крім того, вилучено 11 автомобілів преміумкласу вартістю понад $100 тис. кожний.

Фото: ДБР

Фото: ДБР

Фото: ДБР

Фото: ДБР

Фото: ДБР

Фігурантам повідомлено про підозру в організації, виконавстві та пособництві проханні та одержанні ними неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб, що поєднано з вимаганням (ч. 2, 3, 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України).

Суд просять обрати їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Паралельно в цьому ж військкоматі було виявлено ще двох працівників, які вносили до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів фальшиві дані, які дозволяли ухилятись від військової служби та виїхати за кордон.

Їм також повідомлено про підозру в несанкціонованому втручанні в роботу інформаційно-комунікаційних систем (ч. 5 ст. 361 КК України), вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Їм загрожує до 15 років в’язниці.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, проведено комплекс слідчих розшукових дій, понад 40 одночасних обшуків

Нагадаємо, що 22 жовтня президент Володимир Зеленський провів засідання РНБО щодо ситуації з МСЕК, де було визначено перелік рішень, які повернуть справедливість. Глава держави зауважив, що затвердив їх указом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ДБР

Фото: ДБР

Фото: ДБР

Фото: ДБР

Фото: ДБР

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 15:04:23