Україна і світ

Чим більше і частіше ви переглядаєте онлайн-контент, тим гірше ваше психічне здоров’я


Комплексне дослідження тенденцій медіаспоживання, проведене Talker Research, показало, що “зависання” в Інтернеті, нескінченна взаємодія в соціальних мережах загрожує погіршенням психічного, або, як тепер правильніше говорити, ментального здоров’я.

15 днів на місяць витрачають на перегляд інтернет-ресурсів

Згідно з опитуванням 2 тис. американців, яке провели влітку цього року, кожен з них у середньому витрачає три дні на місяць, споживаючи онлайн-контент.

Тобто, 36 днів року людина середнього віку витрачає на перегляд, перепощування та прокручування інформації з Інтернет-ресурсів. З молодшими ще гірше.

Більшість американців визнають наявність проблеми а 66% погоджуються, що споживають занадто багато медіа, і що погане психічне здоров’я та використання інтернет-контенту мають неприємний зв’язок.

19% людей, які погоджуються, що їхнє психічне здоров’я “дуже погане”, вважають, що вони втрачають на медіа-контент 15 або більше днів на місяць. У той час, як люди з відмінним і добрим психічним здоров’ям витрачають на перегляд інтернет-ресурсів усього 2,7 днів.

Перегляд контенту суттєво погіршує настрій

Цікаво, що люди з “дуже поганим” психічним здоров’ям регулярного використовують TikTok (38%) і сидять на своєму телефоні навіть під час перегляду телепередач (46% ).

У цих людей перегляд новин, іншого контенту найчастіше викликає почуттям провини. 36% кажуть, що на їхній настрій здебільшого негативно впливає те, що вони бачать у соціальних мережах.

Чи можна вийти з цього зачарованого кола своєрідної сильної залежності?

Три поради від доктора Сінгха

Психіатр клініки Вініт Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі доктор Шам Сінгх запропонував три корисні поради щодо керування часом перед екраном, щоб позбутися тривоги і неприємних відчуттів, зокрема, провини.

Перше. Впровадити “зону без Інтернету”. Наприклад, зробити такою свою спальню. Це сприятиме кращій гігієні сну та відпочинку. Або – їдальню. Це заохочуватиме змістовні розмови та сімейні зв’язки під час спільних сніданків чи вечерь.

Друге. Щоразу, дістаючи смартфон, чітко визначайте намір щодо його використання. Для чого ви це робите? Щоб перевірити повідомлення, відповісти на електронний лист чи щось потрібне саме зараз, уточнити?

– Ця практика допоможе вам уникнути пастки бездумного прокручування стрічки новин, чи соціальних мереж, – наголошує Сінгх.

За словами психіатра, наявність визначеної мети дозволить залишатися зосередженим на своїй поточній справі чи завданні та мінімізує ймовірність того, що вас відволічуть соціальні мережі чи інші ресурси.

Третє – поміркуйте над споживаним контентом. Спробуйте вести своєрідний щоденник. Після перегляду інтернет-ресурсів — будь то соціальні мережі, новинні статті чи відео — знайдіть хвилинку, щоб записати свої почуття та думки.

Що ви відчули після цього? Натхнення чи виснаження?

– Визначеність допоможе зрозуміти, який контент збагачує ваше життя, а який є марною тратою часу, – зазначає психіатр.

За його словами, такий підхід до споживання інтернет-контенту з часом дозволить вам робити більш обґрунтований вибір і уникати інформаційного психологічного тиску, що руйнує психіку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: StudyFinds

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-19 11:11:19